Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (07-11.06.21)

14.06.2021 357 0 1

Дайджест корисних подій

Мінцифра відкрила центр Дія.Бізнес в Одесі з безкоштовними консультаціями для підприємців

Відтепер підприємці Одещини можуть отримати безкоштовні консультації з питань переведення бізнесу в онлайн, маркетингу, фінансів, HR, продажів, юридичної підтримки, фандрейзингу тощо.

Карантинна допомога – 2021

«Карантину» допомогу отримали близько 340 тисяч працівників та підприємців

Мінсоцполітики 7 червня 2021 року завершило фінансування виплати допомоги застрахованим особам, що втратили доходи через повну заборону сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних протиепідемічних заходів (лютий – травень 2021року).

За інформацією Пенсійного фонду, 339 939 заяв були включені до списків для виплати допомоги застрахованим особам за рахунок коштів державного бюджету у розмірі 8000 гривень.

Облік та звітність

Подаємо заяву до 15 червня щоб стати «спрощенцем» з ІІІ кварталу

Податківці нагадали: для переходу на спрощену систему оподаткування з ІІІ кварталу 2021 року платникам необхідно подати заяву не пізніше 15 червня.

Скільки спрощенці першої-третьої груп повинні зберігати первинні документи?

ДПС роз’яснила, що фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку першої-третьої груп зобов’язані забезпечити зберігання первинних документів, на підставі яких ведеться облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань з податків і зборів – у разі їх сплати. Такі первинні документи (в тому числі Книги) зберігаються не менш як 1095 днів з дня подання податкової декларації або іншої податкової звітності, для складення якої вони використовуються, а у разі ліквідації платника податків документи за період його діяльності не менш як 1095 днів, що передували даті його ліквідації, які зберігалися в органі ДПС, в установленому законодавством порядку передаються органом ДПС до архіву.

Куди ФОП зобов’язаний подавати податкову декларацію з плати за землю?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області зазначило, якщо право власності на земельну ділянку, право постійного користування та/або право оренди земельної ділянки (земельних ділянок) оформлено на фізичну особу – підприємця (далі – ФОП), то така особа подає до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності).

Оподаткування

ФОПу надають бухпослиги: чи можна віднести до складу витрат такі послуги?

Податківці зазначили, що ФОП на загальній системі оподаткування не має права віднести до складу витрат бухгалтерські послуги, надані на його користь іншим суб’єктом господарювання.

Чи включається до доходу ФОП – платника єдиного податку позитивна різниця від продажу банком іноземної валюти за дорученням такої особи?

Як відповіла ДПС: позитивна різниця від продажу банком іноземної валюти за дорученням ФОП не є доходом такої ФОП– платника єдиного податку.

РРО/ПРРО

Чи повинен ФОП на загальній системі оподаткування застосовувати РРО та/або ПРРО?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадало, що ФОП на загальній системі оподаткування при здійсненні розрахункових операцій в готівковій в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) зобов’язаний застосовувати РРО та або ПРРО з дотриманням норм Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненням.

Чи необхідно застосовувати РРО та/або ПРРО, якщо ФОП – платник єдиного податку надає послуги за договорами комісії?

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області проінформувало, що ФОП – платники єдиного податку, які надають послуги за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування та агентськими договорами, обсяг доходу яких протягом календарного року перевищив 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року, зобов’язані при провадженні своєї господарської діяльності застосовувати РРО та/або ПРРО з видачею в обов’язковому порядку розрахункового документа встановленої форми на повну суму проведеної операції або перейти на використання виключно безготівкових розрахунків.

При цьому, через РРО та/або ПРРО проводиться уся сума виручки, отримана за такими договорами, тобто як вартість товарів (робіт, послуг) так і сума отриманої винагороди повіреного (агента).

Соціальне страхування

Чи повинен ФОП у разі припинення підприємницької діяльності після 01.04.21 р. подавати податкову декларацію та додаток 1 до неї за новою формою?

Якщо рішення про припинення підприємницької діяльності прийнято після 01.04.21 р., такому платнику необхідно подати Податкову декларацію платника єдиного податку за новою формою та додаток 1 до неї, таку відповідь надали податківці.

Останнім періодом, за який необхідно обчислити єдиний внесок, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності включно. Сплатити єдиний внесок необхідно протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку.

ФОПи–платники ЄП, з основною роботою: в яких випадках подають Додаток 1 до декларації?

ЯквідповілаДПС, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп, які мають основне місце роботи, та за яких роботодавцем сплачено єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску за всі календарні місяці звітного періоду, Додаток 1 до Декларації не заповнюють та не подають.

Якщо роботодавцем у звітному періоді єдиний внесок нараховувався та сплачувався у розмірі менше мінімального страхового внеску (наприклад, у випадках коли працівник працював неповний місяць у зв’язку з прийняттям/звільненням в середині місяця) або не нараховувався та не сплачувався (наприклад, у зв’язку із перебуванням працівника повний місяць у відпустці за свій рахунок), то такі фізичні особи – підприємці зобов’язані самостійно визначити базу нарахування за такі місяці у розмірі не менше мінімальної заробітної плати та відобразити у графі 2 розд. 9 Додатка 1.

Чи є базою нарахування ЄСВ дохід, отриманий ФОП, за період, на який припадає дата її смерті?

Дохід, отриманий ФОП, за період, на який припадає дата її смерті, не є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з такою відповіддю податківців можна ознайомитись в підкатегорії 201.04.02 «ЗІР».

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали