Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (16-20.05.2022)

23.05.2022 138 0 0

Зміни в законодавстві з 16 по 20 травня 2022 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Продовження воєнного стану та мобілізації: два законопроекти

У ВР зареєстровано два проекти закону: один про продовження військового стану (закінчується 25 травня) - № 7389; другий про продовження мобілізації (закінчується 24 травня) - № 7390.

Інформаційні буклети про зміни законодавства в умовах воєнного стану – Мін’юст

Система безоплатної правової допомоги випустила 5 нових інформаційних друкованих буклетів про деякі правові питання, що особливо актуальні в умовах воєнного стану. Подробиці на Uteka.

Парламент спростив імпорт добрив та ЗЗР

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому закон про безперебійне виробництво та постачання сільськогосподарської продукції під час воєнного стану. Відповідний законопроєкт № 7264 підтримали 313 народних депутатів. Як зазначається у пояснювальній записці, документом пропонується спростити експорт, імпорт та транзит в Україну сільськогосподарської продукції на час військового стану, розширити доступ аграріїв до добрив та генетичного матеріалу тварин, а також підтримати українську галузь органічного виробництва.

Державний земельний кадастр відновлює роботу

Повідомляємо, що автоматизована система Державного земельного кадастру (АС ДЗК) відновлює роботу в умовах воєнного стану в Україні. Функціонування та ведення кадастрової системи здійснюватиметься з урахуванням постанови Кабінету Міністрів України від 07.05.2022 № 564 «Деякі питання ведення та функціонування Державного земельного кадастру в умовах воєнного стану», що передбачає створення необхідних умов для відновлення роботи ДЗК під час воєнного стану в Україні, впровадження механізму для захисту відомостей ДЗК від несанкціонованого втручання сторонніх осіб, захисту прав держави, фізичних та юридичних осіб під час внесення до ДЗК відомостей про об'єкти ДЗК та користування такими відомостями, у тому числі шляхом доступу до ДЗК.

Важливо:

На які рахунки бюджетної класифікації буде зараховуватись сплата єдиного податку за ставкою 2 відсотки?

Відповідно положень статті 10 Кодексу єдиний податок належить до місцевих податків. Враховуючи зазначене, сплата податкових зобов’язань з єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки доходу здійснюватиметься на відповідні рахунки місцевих бюджетів.

Військово-транспортний обов’язок: вилучення транспортних засобів під час военного стану

24 лютого 2022 року у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації в Україні розпочато загальну мобілізацію та запроваджено воєнний стан. В цей особливий період підприємства, установи, організації та громадяни залучаються до виконання військово-транспортного обов’язку. Що це за обов’язок, розповімо детальніше на Uteka.

Рада надала більше прав головам громад

Верховна Рада схвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо функціонування місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» (реєстр. №7269).

Актуально:

Відмінність простою від призупинення дії трудового договору

В умовах воєнного стану відбуваються швидкі зміни законодавчих норм. Не обійшлося і без змін у трудовому законодавстві. Що таке простій та чим він відрізняється від призупинення дії трудового договору розповідаємо на Uteka.

Чи можливо отримати через мережу Інтернет електронний підпис від ДПС?

ДПС нагадує, що первинна процедура отримання електронних довірчих послуг від Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС (далі – КН ЕДП ІДД ДПС) не передбачає можливість реєстрації заявників через мережу Інтернет. Відповідно до вимог Регламенту КН ЕДП ІДД ДПС заявник має бути особисто присутнім під час первинної процедури реєстрації.

Умови Типового договору оренди землі адаптовані під воєнний стан

Постановою КМУ від 10 травня 2022 року № 563 «Деякі питання регулювання земельних відносин» внесенно зміни до постанови КМУ від 3 березня 2004 р. № 220 «Про затвердження Типового договору оренди землі».

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали