Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Держпродспоживслужба - надійний партнер у сфері реформування шкільного харчування

14.03.2025

В Україні реформа шкільного харчування розпочалася у 2020 році за ініціативою першої леді Олени Зеленської. І з перших днів Держпродспоживслужба виступає надійним партнером у сфері реформування шкільного харчування.

За словами Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука, «з кожним роком ми наближуємось на один крок до мети щодо рівного доступу кожної дитини в кожному закладі до здорової їжі в будь-якому куточку країни: від великих міст до найменших сіл, від фабрики-кухні на Київщині до опорних кухонь на Львівщині, за форматом оптимального для регіону варіанту. Це результат чотирирічної роботи багатьох державних органів, місцевої влади та партнерів, яка триває попри повномасштабну війну».

За цей час досягнені та реалізуються наступні цілі реформи:

  • відбулося оновлення нормативної бази;
  • модернізуються старі кухні та їдальні, побудовано першу фабрику-кухню;
  • сотні кухарів та управлінців підвищують кваліфікацію;
  • якісне харчування з’явилося там, де учні роками не мали доступу до гарячих обідів. І робиться все, щоб воно було безкоштовним.

Загалом у навчальному 2024-2025 році спостерігається наступна тенденція – заклади освіти зменшили використання моделі базової кухні. Це пов’язано із поширенням застосування інших моделей, таких як «опорна кухня» та «фабрика-кухня».

Також набирає обертів спосіб харчування за допомогою кейтерингових послуг, що передбачає використання потужностей окремого підприємства з приготування страв та/або надання послуг харчування для закладів освіти (кейтеринг).

Використання різноманітних моделей та інструментів допомагають вирішити наступні проблематики, які виявили територіальні органи Держпродспоживслужби під час перевірок, зокрема:

  • ускладнена логістика постачання харчових продуктів через пошкодження автомобільних шляхів в умовах повномасштабного вторгнення рф;
  • відсутність енергопостачання та повітряні тривоги, що впливає на приготування їжі;
  • нестача кухарів, інших працівників на кухні, сестер медичних з дієтичного харчування через переміщення та міграцію населення.

Реформа триває. Держпродспоживслужба спільно з освітніми установами працює над модернізацією харчоблоків, впровадженням сучасних технологій приготування страв та підвищенням кваліфікації персоналу. Завдяки спільним зусиллям вдалося значно покращити якість харчування у багатьох школах, модернізувати інфраструктуру харчоблоків та впровадити сучасні підходи до організації харчування.

https://www.kmu.gov.ua

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
08.04.2025
Лист ПФУ: Щодо розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності за сумісництвом
ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ ДЕПАРТАМЕНТ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, СТРАХОВИХ ВИПЛАТ, СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ, ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ ТА ПІЛЬГ   ЛИСТ від 28.03.2025 р. № 2800-030401-8/20889   (Витяг)   Розглянувши [...] запит [...] щодо розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності за суміс...
26.03.2025
Класифікація шкідливих та небезпечних виробничих факторів
Під час роботи на виробництві на людину можуть впливати один або низка небезпечних та шкідливих виробничих факторів. Безпека того чи іншого технологічного процесу може бути визначена за їх кількістю і за ступенем небезпеки кожного з них зокрема. Безпека праці на виробництві визначається ступенем без...
01.04.2025
Уряд спростив порядок отримання пенсій і страхових виплат для ВПО, українців за кордоном і на ТОТ
Раніше деякі категорії пенсіонерів, а саме: особи, які отримали довідку ВПО до 24 лютого 2022 року, та громадяни, які виїхали за кордон після цієї дати або проживають на тимчасово окупованих територіях (ТОТ), — мали окремий алгоритм отримання пенсійних виплат. Це ускладнювало отримання коштів....
Нове
24.06.2025
Чи необхідно в разі звільнення за власним бажанням відпрацьовувати 2 тижні?
Про це працівниця закладу торгівлі запитала в посадовців управління інспекційної діяльності у Запорізькій області. Вони роз’яснили, що, відповідно до статті 4 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», у зв’язку з веденням бойових дій у района...
24.06.2025
Мін’юст: Що передбачає судова процедура розпорядження майном боржника?
Важливою складовою провадження у справі про банкрутство є процедура розпорядження майном боржника. Саме на цьому етапі визначається подальша доля боржника: санація чи ліквідація його. Під розпорядженням майном, згідно з абзацом першим частини першої статті 44 Кодексу України з процедур банкрутства ...
24.06.2025
Як має бути оформлена копія наказа про звільнення працівника?
Копія документа це документ, що містить точне знакове відтворення змісту чи документної інформації іншого документа і в окремих випадках – деяких його зовнішніх ознак. Порядок виготовлення, засвідчення та видавання копій документів визначається інструкцією з діловодства установи. Копія докумен...
Центр сповіщень