Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив: організація госдіяльності
Упровадження кооперування сільськогосподарських дрібнотоварних виробників дозволяє отримати оптові партії однотипної продукції, значно скоротити організаційну роботу, полегшити бухгалтерський облік і звітність, зменшити витрати на адміністрування, збільшити товарність господарств та доходи їх членів, а також сприятиме покращенню соціальної інфраструктури сільських територіальних громад.
Закон від 17.07.97 р. № 469/97-ВР «Про сільськогосподарську кооперацію» (далі – Закон № 469) визначає сільськогосподарський обслуговуючий кооператив (далі – СОК) як кооператив, що утворюється шляхом об’єднання фізичних та/або юридичних осіб – виробників сільськогосподарської продукції для організації обслуговування, спрямованого на зменшення витрат та/або збільшення доходів членів цього кооперативу під час провадження ними сільгоспдіяльності та на захист їхніх економічних інтересів (ст. 1 Закону № 469).
Обслуговуючі кооперативи створюються, не маючи на меті отримання прибутку від надання комплексу послуг, пов’язаних з господарською діяльністю своїх членів.
Необхідність створення СОК визначається Законом від 19.06.03 р. № 973-IV «Про фермерське господарство» (ст. 26) та Законом від 15.05.03 р. № 742-IV «Про особисте селянське господарство» (ст. 10), де СОК повинні сприяти особистим селянським господарствам в організації у сільській місцевості надання послуг із заготівлі, зберігання, переробки та збуту сільгосппродукції, спільного використання технічних і транспортних засобів та соціально-побутового обслуговування, забезпечення кормами і молодняком худоби та птиці.
Залежно від виду діяльності СОК поділяються:
- на переробні, які здійснюють переробку сільгоспсировини, що виробляється членами таких кооперативів (виробництво хлібобулочних, макаронних виробів, овочевих, плодово-ягідних, м’ясних, молочних, рибних продуктів, виробів і напівфабрикатів із льону, луб’яних культур, лісоі пиломатеріалів тощо);
- заготівельно-збутові, які здійснюють заготівлю, зберігання, передпродажну обробку та продаж продукції, виробленої членами кооперативу, та надають їм маркетингові послуги;
- постачальницькі, утворюються з метою закупівлі та постачання членам кооперативу засобів виробництва, матеріально-технічних ресурсів, необхідних для виробництва сільгосппродукції та продуктів її переробки, виготовлення сировини, матеріалів та постачання їх членам кооперативу;
- сервісні, які забезпечують технологічні, транспорті, меліоративні, ремонтні, будівельні, еколого-відновні роботи, ветеринарне обслуговування тварин і племінну роботу, телефонізацію, газифікацію, електрифікацію в сільській місцевості, надання медичних, побутових, санаторно-куротних, науково-консультаційних послуг, послуг з ведення бухобліку, аудиту та інше;
- багатофункціональні, які поєднують кілька видів діяльності.
Повна версія доступна тільки передплатникам
Підпишіться на онлайн сервіси для бухгалтерів та кадровиків Uteka. Отримайте повний доступ бібліотеки безпечних рішень, які роблять вашу роботу ефективнішою.
Що входить в передплату?
і приклади
доступу
питання експерту
оновлення
матеріалів
матеріалів c 2015 року