Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив: організація госдіяльності

01.03.2017 1347 0 1

Упровадження кооперування сільськогосподарських дрібнотоварних виробників дозволяє отримати оптові партії однотипної продукції, значно скоротити організаційну роботу, полегшити бухгалтерський облік і звітність, зменшити витрати на адміністрування, збільшити товарність господарств та доходи їх членів, а також сприятиме покращенню соціальної інфраструктури сільських територіальних громад.

Закон від 17.07.97 р. № 469/97-ВР «Про сільськогосподарську кооперацію» (далі – Закон № 469) визначає сільськогосподарський обслуговуючий кооператив (далі – СОК) як кооператив, що утворюється шляхом об’єднання фізичних та/або юридичних осіб – виробників сільськогосподарської продукції для організації обслуговування, спрямованого на зменшення витрат та/або збільшення доходів членів цього кооперативу під час провадження ними сільгоспдіяльності та на захист їхніх економічних інтересів (ст. 1 Закону № 469).

Обслуговуючі кооперативи створюються, не маючи на меті отримання прибутку від надання комплексу послуг, пов’язаних з господарською діяльністю своїх членів.

Необхідність створення СОК визначається Законом від 19.06.03 р. № 973-IV «Про фермерське господарство» (ст. 26) та Законом від 15.05.03 р. № 742-IV «Про особисте селянське господарство» (ст. 10), де СОК повинні сприяти особистим селянським господарствам в організації у сільській місцевості надання послуг із заготівлі, зберігання, переробки та збуту сільгосппродукції, спільного використання технічних і транспортних засобів та соціально-побутового обслуговування, забезпечення кормами і молодняком худоби та птиці.

Залежно від виду діяльності СОК поділяються:

  • на переробні, які здійснюють переробку сільгоспсировини, що виробляється членами таких кооперативів (виробництво хлібобулочних, макаронних виробів, овочевих, плодово-ягідних, м’ясних, молочних, рибних продуктів, виробів і напівфабрикатів із льону, луб’яних культур, лісоі пиломатеріалів тощо);
  • заготівельно-збутові, які здійснюють заготівлю, зберігання, передпродажну обробку та продаж продукції, виробленої членами кооперативу, та надають їм маркетингові послуги;
  • постачальницькі, утворюються з метою закупівлі та постачання членам кооперативу засобів виробництва, матеріально-технічних ресурсів, необхідних для виробництва сільгосппродукції та продуктів її переробки, виготовлення сировини, матеріалів та постачання їх членам кооперативу;
  • сервісні, які забезпечують технологічні, транспорті, меліоративні, ремонтні, будівельні, еколого-відновні роботи, ветеринарне обслуговування тварин і племінну роботу, телефонізацію, газифікацію, електрифікацію в сільській місцевості, надання медичних, побутових, санаторно-куротних, науково-консультаційних послуг, послуг з ведення бухобліку, аудиту та інше;
  • багатофункціональні, які поєднують кілька видів діяльності.

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали