Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Органічні продукти в українських реаліях

Редакція

09.11.2016 193 0 0

Органічні продукти набирають все більшу популярність не тільки в Європі, але і в Україні. Ми спробували розібратися з цією темою: що за такі продукти? Чим відрізняються від звичайних? Чи можна купити справжні органічні продукти в Україні.

7 мільярдів жителів населяють нашу планету в даний час, і згідно з прогнозами до 2050 року ця цифра збільшиться до 9 мільярдів. Мабуть, однією з головних проблем цивілізації є проблема забезпечення продовольством такої величезної кількості людей. Представники традиційної харчової промисловості вважають, що єдиним способом забезпечити зростаюче населення продуктами харчування є підвищення врожайності з допомогою досягнень хімії та генної інженерії. Альтернативне екологічне виробництво продуктів передбачає збереження природних ресурсів і здоров'я людини, використовуючи лише натуральні методи господарювання. Більш того, виробники органічної продукції впевнені, що саме їх методи ведення сільського господарства здатні нагодувати весь світ.

Отже, що ж таке органічні продукти і чим вони відрізняються від звичайних?

Органічними продуктами називають ті продукти сільського господарства і харчової промисловості, які були вирощені і виготовлені без використання синтетичних добрив, пестицидів, синтетичних стимуляторів росту, або з мінімальним їх використанням. Обов'язковою умовою є вирощування продуктів в екологічно чистому грунті, на якій не використовувалися синтетичні добрива та хімікати. При подальшій переробці продуктів заборонено рафінування та використання барвників та консервантів. Всі ці норми містяться в законі «Про органічне виробництво», який був прийнятий у лютому 2016 року Верховною Радою України. Також закон зобов'язує всі товари, які мають маркування Еко, Біо, Органіка мати сертифікати про органічне виробництво або ж не використовувати ці префікси в назві товару і реклами.

Як сертифікують органічні продукти в Україні?

Правила, за якими б здійснювалася сертифікація органічної продукції в Україні, поки не регламентовані. Тому органи сертифікації орієнтуються на європейські норми сертифікації та маркування. В Україні працює п'ятнадцять сертифікаційних центрів: п'ять німецьких, три італійські, два австрійських і по одному від Швейцарії, Туреччини, Нідерландів, Франції та України.

Українські фермери, бажаючі отримати на упаковку зоряно-зелений листок – знак органічного продукту, замовляють аудит в одному з цих центрів. Послуга ця досить дорога, але це не найбільші витрати у виробництві. Щоб переобладнати господарство по всій строгості закону, фермеру потрібні чималі кошти і час. Щоб підготувати грунт, раніше оброблювану традиційним способом, для органічного землеробства, потрібно від трьох до п'яти років її повної консервації.

Також в силу того, що органічні продукти були вирощені і приготовані без використання хімпрепаратів, вони псуються набагато швидше, ніж звичайні продукти, що і обумовлює складність в їх зберіганні і транспортуванні. Всі ці чинники обумовлюють їх вартість. Але це не зупиняє ні заповзятливих фермерів, ні свідомих покупців.

Останні соціологічні дослідження доводять, що переповнений низькоякісними товарами ринок України змушує споживачів активно переключатися на товари з бездоганною репутацією, тобто попит на органічну продукцію зростає рік від року. А попит, як відомо, народжує пропозицію. На сьогоднішній момент в Україні налічується понад 200 виробників органічних продуктів.

За даними Федерації органічного руху України», площа сертифікованих органічних земель в Україні стабільно зростає. Зараз органічними методами обробляється близько 400 тисяч гектарів сільськогосподарських земель. З 200 органічних операторів близько 100 експортують продукцію, а 50 — є чистими експортерами. Більше 80% загального експорту цієї продукції йде в ЄС.

Крім виробництва базового сировини, зернових культур, бобових, олійних культур, для виготовлення кінцевого продукту в останні два роки активно розвивається біологічно чисте рослинництво — вирощування овочів, фруктів, ягід. Також активно почала розвиватися переробка біосировини: вже є перші сертифіковані крупи, повидло, соки, сиропи, сухофрукти, м'ясні продукти українського виробництва.

Звичайно ж, вихід зі своєю продукцією на міжнародний ринок — це бажання будь-якого фермера, адже рівень прибутку, який приносить експорт, не йде ні в яке порівняння з доходами від продажів на внутрішньому ринку України.

Детальніше дивись за посиланням: http://hyser.com.ua/articles/131438-1...

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали