Коментар НБУ щодо рівня інфляції у березні 2016 року
12.04.2016 179 0 0
У березні 2016 року споживча інфляція у річному вимірі сповільнилася до 20.9% порівняно з 32.7% у лютому. У місячному вимірі зростання споживчих цін становило 1.0%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.
Фактичний рівень споживчої інфляції у березні відповідав очікуванням Національного банку України.
Водночас зміна інфляції як у річному, так і у місячному вимірі у розрізі основних компонентів відхилялася від наших оцінок.
Зокрема, базова інфляція становила у березні 1.9% м/м. Такий рівень перевищує наші очікування на цей місяць. Це здебільшого пояснюється динамікою цін на одяг та взуття. У березні 2016 року вони подорожчали на 10.7% порівняно з лютим у зв’язку з надходженням у продаж товарів нових колекцій.
Натомість, зниження цін на сирі продукти харчування на 1.4% м/м виявилося більш глибоким, ніж ми очікували. Овочі борщового набору (картопля, цибуля, капуста, морква та буряк), яйця, м’ясо, та м’ясопродукти подешевшали у відповідності до наших оцінок. Водночас ціни на банани та помідори знизилися більше, ніж очікувалося.
Ціни та тарифи, що регулюються адміністративно, зросли на 2.1% м/м, що було близьким до наших оцінок. Це насамперед було пов’язано з плановим підвищенням тарифів на електроенергію для населення (на 25.2% з 1 березня 2016 року) і акцизів на алкогольні напої. Також подорожчання тютюнових виробів, яке відбулося на тлі сигналів про припинення цінових війн окремими виробниками, відповідало нашим очікуванням. Водночас на внутрішньому ринку подорожчало паливо - на 1.6% м/м. Це було очікувано з огляду на висхідну тенденцію цін на нафту на світових ринках, яка спостерігається з другої половини лютого.
У цілому у І кварталі 2016 року споживча інфляція становила 1.6%, що значно менше прогнозу Національного банку (4.0%), опублікованому в січневому Інфляційному звіті.
Головним чином відхилення від прогнозних оцінок пояснюється збільшенням пропозиції сирих продовольчих товарів. По-перше, через скорочення експортних можливостей для вітчизняних виробників. Це пов'язано як з обмеженнями РФ на торгівлю та транзит через свою територію, так і з забороною Ізраїлю та країн Близького Сходу на ввезення яєць з України. По-друге, збільшилася пропозиція окремих імпортованих овочів та фруктів, в першу чергу з Білорусі, Туреччини. Як наслідок, ціни на сирі продукти харчування за квартал підвищилися всього на 0.2% порівняно з прогнозованим зростанням на 7.6%.
Також цінові війни виробників тютюнових виробів призвели до більш помірного зростання адміністративно-регульованих тарифів (2.1%) порівняно з нашим прогнозом (3.3%).
Водночас у І кварталі фактична базова інфляція (2.3%) та її уповільнення в річному вимірі (до 15.0%) відповідала нашому поточному прогнозу.
Наразі зросла ймовірність, що інфляція у 2016 році виявиться нижчою від прогнозу Національного банку (12.0%). Однак більшість факторів, які зумовили інфляцію нижче прогнозу в І кварталі, мають короткостроковий характер і з високою ймовірністю їх вплив може змінитися на протилежний протягом наступних кварталів.
Джерело: http://www.bank.gov.ua/control/uk/pub...
Коментарі до матеріалу