Як оформити відпуск кормів для згодовування тваринам
Із цієї консультації ви дізнаєтеся: як сільгосппідприємствам, які займаються вирощуванням тварин (великої рогатої худоби, свиней тощо), документально оформити відпуск кормів для їх згодовування.
Відпуск кормів на тваринницьких фермах
Щоденний відпуск кормів (комбікормів, кормових коренеплодів, сіна, силосу, сінажу, кормів тваринного та мінерального походження тощо) на тваринницькі ферми зі складів (токів, силосних ям, буртів тощо) або інших місць зберігання здійснюється на підставі Відомості витрати кормів (сільгоспоблік, форма № ВЗСГ-9, затверджена наказом Мінагрополітики та продовольства від 21.12.07 р. № 929, далі – Наказ № 929, Відомість) (див. фрагмент 1 у кінці консультації).
Відомість ведеться завідувачем ферми (зоотехніком або бригадиром) на кожну ферму, за кожним видом (групою) тварин у суворій відповідності до раціонів їх годівлі. Виписує Відомість бухгалтер на майбутній період (як правило, 7–10 днів, але не більше місяця).
Відомість складається у двох примірниках:
- перший передається завскладу (комірнику або фуражиру) для відпуску кормів на ферму. Щодня у ньому розписується одержувач кормів (завідувач ферми, зоотехнік або бригадир). На підставі цього примірника відпущені корми списуються із підзвіту комірника або іншої матеріально відповідальної особи (далі – МВО);
- другий, підписаний завскладу, знаходиться у завідувача ферми. Кожного дня у ньому ставлять свої підписи особи, які відпускають корми безпосередньо на годівлю тварин (фуражир, комірник ферми тощо). Цей примірник використовується для списання кормів на витрати з утримання відповідних груп тварин.
Якщо підвезені з полів корми зберігаються у місцях зимівлі тварин (на тваринницьких фермах), тоді завідувач ферми як МВО відпускає їх працівникам, які обслуговують худобу, під підпис у Відомості. Один її примірник із підписом одержувача (фуражира, комірника) є підставою для списання кормів на відповідні групи тварин, другий залишається у завідувача ферми як документ для обліку виданих кормів.
У графу «Норма на одну голову, кг» Відомості вписується затверджений у раціонах годівлі тварин ліміт щоденного відпуску кормів на одну голову у фізичній масі. Цей ліміт може змінюватися (уточнюватися) у разі заміни одного виду кормів на інший або виправлення помилок, допущених при розрахунку ліміту. Коригування ліміту проводиться тими ж особами, яким надано право його затверджувати. Зауважимо, що зміна лімітів за минулий період не допускається.
У графі «Найменування та кількість використаних кормів» щоденно записують фактично відпущені (згодовані) корми із розрахунку фактичного поголів’я тварин.
У кінці звітного періоду завідувач ферми (зоотехнік або бригадир) розраховує та записує у Відомість дані про фактичні витрати кормів у натуральних показниках за групою тварин, тривалість відгодівлі тварин у кормо-днях, кількість згодованих кормів у кормових одиницях. Складена Відомість підписується завідувачем ферми, зоотехніком або бригадиром. Після цього вона затверджується головним зоотехніком та передається до бухгалтерії господарства, яка переносить показники про фактичне використання кормів із Відомості до Журналу обліку витрати кормів (сільгоспоблік, форма № 35, затверджена наказом Мінсільгоспу СРСР від 23.12.71 р. № 269-1, далі – Наказ № 269-1, див. фрагмент 2 у кінці консультації) за кожною групою тварин.
Бухгалтер має звіряти кількість використаних кормів, наведену у Відомості, із даними Звітів про рух матеріальних цінностей (сільгоспоблік, форма № 121, затверджена наказом Мінсільгоспу СРСР від 24.11.72 р. № 269-2, далі – Наказ № 269-2). Також на кінець звітного місяця він порівнює дані про поголів’я із Відомості з даними Книги обліку руху тварин і птиці на фермі (сільгоспоблік, форма № ПБАСГ-12, затверджена наказом Мінагропрому від 21.02.08 р. № 73).
Бухгалтер у Відомості зазначає вартість витрачених кормів та відображає її на рахунках бухгалтерського обліку.
Відгодівля свиней на свинокомплексах
Для обліку кормів для відгодівлі свиней на комплексах можна застосовувати Облікові листки руху худоби та витрати кормів (для тваринницьких комплексів) (сільгоспоблік, форма № 97а, затверджена Наказом № 269-1). У цих листках особа, відповідальна за відгодівлю та утримання свиней, щоденно вказує наявність та рух кормів у фізичній масі та кормових одиницях за кожною обліковою групою тварин. У кінці кожного дня один примірник листка передається до бухгалтерії, а другий залишається у цієї особи.
У бухгалтерії дані з листків систематизують у Журналі обліку кормів (для тваринницьких комплексів) (сільгоспоблік, форма № 35а, затверджена Наказом № 269-1). На відведеному для кожної дільниці аркуші відображають витрати кормів за видами у хронологічному порядку.
У кінці місяця за даними Журналу бухгалтер з обліку матеріальних цінностей складає Звіт про рух матеріальних цінностей (сільгоспоблік, форма № 121, затверджена Наказом № 269-2) у цілому по підприємству і по кожній дільниці. Звіт підписують зоотехнік із кормів та начальник комплексу.
Понадлімітний відпуск кормів
Понадлімітний відпуск кормів на годівлю тварин допускається тільки з дозволу керівника сільськогосподарського підприємства або уповноважених на це осіб після того, як з’ясовано дійсні причини нестачі кормів, виділених у межах установленого ліміту.
Якщо такий дозвіл є, то відпуск кормів оформляється:
- або Накладною (внутрігосподарського призначення) (сільгоспоблік, форма № ВЗСГ-8, затверджена Наказом № 929),
- або Актом-вимогою на заміну (додатковий відпуск) матеріалів (типова форма № М-10, затверджена наказом Мінстату від 21.06.96 р. № 193).
У бухгалтерському обліку вартість відпущених понад ліміт кормів списується:
- на витрати господарської дяльності, якщо це відбулося через зростання поголів’я тварин (субрахунок 232 «Тваринництво» рахунка 23 «Виробництво»);
- за рахунок відповідальної особи, якщо така ситуація спричинена недбалими її діями (субрахунок 375 «Розрахунки зa відшкодуванням завданих збитків»).
Коментарі до матеріалу