Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 23.04.2024

23.04.2024 39 0 0

Шановні колеги!

Коротко ознайомлю вас із темами цього тижня.

Чи можна співпрацювати з юрособою, бенефіціар якої перебуває на тимчасово окупованій території? Підприємство має намір укласти договір постачання з іншим підприємством, яке знаходиться у Києві. Але під час перевірки даних майбутнього контрагента в ЄДР з’ясувалося, що одного із бенефіціарів цього підприємства зареєстровано на тимчасово окупованій території (Запорізька обл.). Чи не заборонено законодавством укладати договори з такими контрагентами? Читайте про це за посиланням.

Як скласти заперечення до акта податкової перевірки? За результатами податкової перевірки підприємство отримало акт. Як діяти, якщо підприємство не згодне з висновками, наведеними в акті? У цьому випадку першим кроком може бути подання заперечень до акта перевірки. Саме на цьому етапі у платника податків є можливість довести законність своїх дії, додати документи, які не було взято до уваги під час перевірки, або навести аргументи, які буде розглянуто при адміністративному або судовому оскарженні. Щоб полегшити вам роботу, ми докладно розповіли про те, як оформити та подати заперечення до акта перевірки (наприкінці статті наведено зразок).

Достроковий вихід з відпустки для догляду за дитиною: як це оформити? Працівниця підприємства, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3-річного віку, хоче перервати цю відпустку і негайно вийти на роботу. Однак на період її відпустки на цю посаду було прийнято іншого працівника (за строковим трудовим договором). У роботодавця виникли запитання: чи треба в такій ситуації заздалегідь попереджати роботодавця про своє бажання достроково вийти на роботу; чи потрібна згода роботодавця на достроковий вихід працівниці з відпустки; чи має роботодавець оформити якісь документи; як бути із працівником, якого прийняли на роботу на період відпустки основного працівника, а відпустка закінчилася достроково? Відповіді на ці запитання ви знайдете тут.

Порядок обчислення військового збору: які висновки зробила ДПС? На початку 2024 року великий резонанс викликали роз’яснення податківців щодо зміни правил обкладання військовим збором негрошових доходів та доходів, до яких застосовується податкова соціальна пільга. Такі нововведення змусили бухгалтерів хвилюватися, тому що могли б потягти за собою низку проблем для податкових агентів. Однак останні роз’яснення ДПС розвіяли більшість побоювань, оскільки констатували незмінність правил справляння ВЗ. Але не для всіх платників податків! Докладніше читайте за посиланням.

Продаж військових інвалютних облігацій: як відобразити в обліку платника податку на прибуток? Підприємство є платником податку на прибуток, для визначення об’єкта оподаткування застосовує різниці, передбачені розд. ІІІ Податкового кодексу. У І кварталі 2024 року підприємство придбало пакет так званих військових облігацій, вартість яких виражена в інвалюті. Відповідно до умов випуску облігації є короткостроковими та дисконтними, але підприємство придбало їх за номінальною вартістю. До кінця березня 2024 року облігації були продані за договірною вартістю за гривні. Зі статті ви дізнаєтеся, як відобразити в обліку підприємства продаж військових облігацій до закінчення строку їх погашення.

Помилково не створювали резерв оплати відпусток: які податкові ризики та як виправити? Розуміємо ваші хвилювання, якщо такий резерв мав створюватися, а ви цього не зробили.Чи тягне за собою така помилка реальні податкові ризики? Чи є загроза зняття сум за фактом нарахування відпусткових, які потрапили безпосередньо до витрат, а мали бути виплачені за кошти резерву? Щоб надати вивірену інформацію із цих питань, ми проаналізували судову практику. На жаль, є негативна. Але ми вважаємо, що самостійне виправлення такої помилки мінімізує ці ризики. Тому розповіли, як виправити помилку, а також показали відмінність між виправленнями в бухобліку та в обліку з податку на прибуток. Крім того, надали рекомендації для випадку, якщо ви вирішите залишити цю помилку без виправлення.

Наступного тижня у публікаціях Uteka-Комерція ми розглянемо такі теми:

  • Закон № 3633: нововведення у сфері мобілізації та військово-транспортного обов'язку;
  • надання неоплачуваних відпусток;
  • зміни у НП(С)БО 6: облікові оцінки.

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали