Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 30.04.2024

30.04.2024 112 0 1

Вітаю, шановні колеги!

З 18.05.2024 набуває чинності Закон від 11.04.2024 № 3633-IX, який змінює мобілізаційні правила та правила військового обліку. Але багато передбачених ним нововведень почнуть діяти лише після ухвалення відповідними держорганами підзаконних актів або внесення змін до вже чинних. Про те, що зміниться для суб'єктів господарювання, йдеться в матеріалі за посиланням.

Багато агропідприємств приймає працівників на сезонні роботи. Через значні штрафні санкції за порушення порядку ведення військового обліку виникає запитання: чи треба інформувати ТЦК про прийняття сезонних працівників, які є військовозобов’язаними? Відповідь читайте тут.

Дізнайтеся про правила та нюанси заповнення додатка 5 (трудові відносини) до Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ, а також про порядок виправлення помилок у цьому додатку.

На консультаційну лінію надходить багато запитань про те, чи включається відпустка без збереження зарплати до стажу, який дає право на надання щорічної відпустки. Сумніви бухгалтера зрозумілі – нині працівники можуть брати неоплачувану відпустку за безліччю підстав, але не кожна підстава дозволяє включити період такої відпустки до «відпусткового» стажу. Ми розглянули практичні ситуації, які ви нам описали, відповіли на всі ваші запитання й докладно пояснили, коли відпустка без збереження зарплати входить до стажу, що дає право на отримання основної щорічної відпустки, а коли – не входить.

Наступні матеріали – для агропідприємств, які мають намір розірвати договір емфітевзису із власником земельної ділянки за взаємною згодою. Ускладнюється ситуація тим, що оплату користування земельною ділянкою було здійснено власнику наперед за декілька років. Юридичний аналіз цієї ситуації, а також оподаткування та бухоблік – у матеріалах:

У сільгосппідприємства в межах сівозміни поля «відпочивають» під паром. З цих земельних ділянок у звітному році аграрії нічого не отримують, але несуть витрати на орендну плату, обробіток ґрунту (добрива, пальне та амортизація техніки) та зарплату працівникам. Як підприємству, що веде бухоблік за нацстандартами, обліковувати ці витрати та куди їх відносити – до собівартості наступної після пару культури чи розподілити на собівартість культур у межах сівозміни (адже від цього залежить фінансовий результат діяльності)? З’ясовуємо ці питання в консультації.

Вирощування сидератів – тема іншої публікації. Розповідаємо, як організувати бухоблік таких операцій, а також як розподілити та списати витрати.

Більше відповідей на запитання облікового забезпечення технологічних процесів, які відбуваються в сільгосппідприємства навесні, ви отримаєте зі спецвипуску Uteka-Агро «Сільгоспроботи навесні: бухгалтерський облік та документальне оформлення».

Наступного разу в Uteka-Агро повідаємо:

  • про продаж земельної ділянки на земельних торгах;
  • як відбувається стягнення на земельну ділянку за борги підприємства;
  • як продати незавершене виробництво у вигляді посівів сільгоспкультур;
  • про оформлення ПН для нарахування компенсуючих та розподільчих податкових зобов’язань.
  • як бути, якщо на підприємство зареєстровано помилкову ПН.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро,
кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали