Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (19-23.09.2022)

26.09.2022 312 0 0

Зміни в законодавстві з 19 по 23 вересня 2022 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Рада проголосувала за добровільний військовий облік жінок

21 вересня, ВРУ прийняла у першому читанні законопроєкт №6482 "Про внесення змін до статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу". ЗА - 267 депутатів.

Парламент підтримав урядові ініціативи для активізації ринку праці та стимулювання зайнятості

Законопроектом 6067 запроваджується низка новацій, що дозволять удосконалити роботу служби зайнятості, створити нові робочі місця завдяки активним програмам на ринку праці, забезпечать зменшення рівня безробіття. Зокрема, впроваджується стимулювання для роботодавців у вигляді компенсації ЄСВ або частини заробітної плати з Фонду.

Запропоновані законопроектом 5795, також врегульовують низку питань щодо роботи в Україні іноземців та осіб без громадянства.

Розпочав роботу «Єдиний портал вакансій»

В Україні запрацював «Єдиний портал вакансій» - інструмент, який значно полегшить пошук роботи.

В Україні відновлено приватизацію: перший об’єкт продано за ціною втричі вище стартової

19 вересня відбувся перший з початку широкомасштабного вторгнення рф приватизаційний онлайн-аукціон. Державний бюджет отримає 70 млн.

Розмір допомоги від ФССУ за один день лікарняного зріс до 428 гривень

Попри воєнний стан допомога від Фонду соціального страхування України на час лікування продовжує зростати. За підсумками восьми місяців 2022 року за кожен день перебування на лікарняному ФССУ у середньому виплачує допомогу у розмірі 428,37 гривні – це на 15,9% більше, ніж за той же період минулого року.

Важливо:

До 30 вересня слід подати заяву у разі неможливості виконувати свої податкові обов’язки

Платники, які не відновили свої можливості подання звітності та сплати податків, отримали відтермінування виконання податкових обов’язків. Водночас «не можливість» виконання необхідно підтвердити. Порядок підтвердження набрав чинності 06 вересня 2022 року, а відтак платники, що не мають змоги виконувати свої податкові зобов’язання, до 30 вересня 2022 року мають подати відповідну заяву.

Яка відповідальність за неподання або несвоєчасне подання звітності

Несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено ПКУ, передбачена фінансова відповідальність у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, а саме:

  • в розмірі 340 грн за кожне неподання (несвоєчасне подання) декларації (розрахунку);
  • в розмірі 1020 грн при повторному порушенні за несвоєчасне подання податкової декларації (розрахунку) платником податків незалежно від виду податку, за яке до такого платника протягом року вже було застосовано штраф за неподання (несвоєчасне подання) податкової декларації (розрахунку) та у період до одного року винесено податкове повідомлення-рішення.

Оновлено правила подання відомостей для створення і ведення електронних трудових книжок

Постановою № 8-3 також установлено, що відомості про трудову діяльність працівника, фізичної особи – підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі подаються в будь-який період протягом п’яти років з дня набрання чинності Законом України від 05 лютого 2021 року № 1217-IХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» з урахуванням першочергового подання та опрацювання відомостей про трудову діяльність осіб, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до частини 1 статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» залишилося 2 і менше років, та про трудову діяльність осіб за період до 01 липня 2000 року.

ДПС роз’яснила основні правила заповнення Звіту про контрольовані операції

Платники податків, які у 2021 році здійснювали контрольовані операції, мають подати до ДПС Звіт про контрольовані операції. Звіт подається до 1 жовтня 2022 року, тож останній день подання за 2021 звітний рік – 30.09.2022. Наголошуємо, що Звіт подається разом з Повідомленням про участь у міжнародній групі компаній.

Актуально:

Чи потрібно попереджати працівників про початок щорічної відпустки під час війни?

Так. Власник або уповноваженим ним орган зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну (ч. 5 ст. 79 КЗпП України  та ч. 11 ст. 10 Закону України «Про відпустки»).

Як заповнюється заява про відсутність можливості виконувати податковий обов’язок

Порядок заповнення заяви про відсутність можливості виконувати податковий обов’язок читайте на Uteka.

З 1 жовтня запрацюють нові розміри ЄСВ для роботодавців та ФОП

Ознайомитись з новими розмірами ЄСВ для роботодавців та ФОП можна на Uteka.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали