Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Умови для списання фактичних втрат алкогольних напоїв

21.10.2019 996 0 0

Для товариства, що здійснює виробництво бренді та напоїв алкогольних, вироблених за коньячною технологією, розлитих в упаковку типу «Bag in box» місткістю від 2 л та більше, за умови реалізації такої продукції на експорт, коньяків України, бренді та напоїв алкогольних, вироблених за коньячною технологією, розлитих у скляну тару місткістю більше ніж 0,75 л, списання фактичних втрат можливо виключно за наявності норм втрат, що затверджені в установленому порядку.

За понаднормативні втрати, не виправдані згідно з чинним законодавством, та незабезпечення виходу продукції суб’єкти господарювання сплачують акцизний податок у розмірі, визначеному законом.


ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 11.10.2019 р. № 738/6/99-00-04-01-02-15/ІПК

Державна податкова служба України відповідно до статті 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) за результатами розгляду запитів на отримання індивідуальної податкової консультації Товариства в межах компетенції повідомляє таке.

Товариство здійснює виробництво та реалізацію алкогольних напоїв, зокрема, коньяку України, бренді, напоїв алкогольних за коньячною технологією з використанням коньячних спиртів в асортименті, за наявності відповідної ліцензії.

Платник податків має намір здійснювати реалізацію на експорт вироблених в Україні бренді та алкогольних напоїв за коньячною технологією, розлитих у тарі типу «Bag in box» місткістю від 2 л та більше.

Крім того, Товариство планує здійснювати реалізацію коньяків України: бренді та напоїв алкогольних за коньячною технологією власного виробництва які розлиті у скляну тару місткістю 1,75 л.

З урахуванням викладеного, платник податків звертається з проханням надати інформацію:

  • чи можливо використання Товариством норм втрат для розливу тихих вин в упаковку типу «Bag in box», які згідно з «Нормами втрат продукції при розливі вин та коньяків на підприємствах виноробної галузі», затверджених Департаментом контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів ДПА України від 12.01.2011 становлять 0,33 відс., при розрахунку норм втрат при розливі бренді та напоїв алкогольн і ід, вироблених за коньячною технологією, розлитих в упаковку типу «Bag in bоx» місткістю від 2 л та більше, при умові реалізації такої продукції на експорт?
  • яких норм втрат слід дотримуватись виробникам виноробної продукції при розливі бренді та напоїв алкогольних, вироблених за коньячною технологією, розлитих в упаковку типу «Bag in box» місткістю від 2 л та більше, при умові реалізації такої продукції на експорт?
  • чи можливо використання Товариством втрат, які були фактично встановлені суб’єктом господарювання при розливі бренді виноградного, та нормативних, при розливі коньяку України, бренді, алкогольних напоїв, вироблених за коньячною технологією, у скляну тару місткістю 1,75 л і становитимуть - 0,23 відсотка?
  • яких норм втрат слід дотримуватись виробникам виноробної продукції при розливі коньяків України, бренді та напоїв алкогольних, вироблених за коньячною технологією, розлитих у скляну тару місткістю більше ніж 0,75 л?

Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі, зокрема, алкогольними напоями на території України визначено Законом України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» (далі - Закон № 481)

Відповідно до вимог частини першої статті 13 Закону № 481 норми втрат і виходу спирту етилового, коньячного і плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, дистиляту виноградного спиртового, спирту-сирцю плодового, біоетанолу та алкогольних напоїв затверджуються в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Абзацом п’ятим пункту 2 постанови Кабінету Міністрів Україні від 15 лютого 1999 року № 186 «Про деякі питання державного регулювання виробництва спирту етилового, коньячного та плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів» визначено, що головною організацією з розроблення норм виробничих втрат і виходу спирту коньячного, плодового та виноградного, коньяку, виноробної продукції та інших міцних напоїв, що виготовляються із спирту коньячного, плодового та виноградного є Державне науково-виробниче підприємство «Плодвинконсерв» (м. Київ).

Такі Норми втрат затверджуються Міністерством аграрної політики та продовольства за погодженням з Державною фіскальною службою.

Норми виробничих втрат і виходу спирту коньячного, плодового та виноградного, коньяку, виноробної продукції та інших міцних напоїв, що виготовляються із спирту коньячного, плодового та виноградного передбачені, зокрема, «Втратами сировини при виробництві виноробної продукції», що затверджені 12.04.2004 Департаментом з питань адміністрування акцизного збору і контролю за виробництвом підакцизних товарів ДПА України та «Нормами втрат продукції при розливі вин та коньяків на підприємствах виноробної галузі», що затверджені 12.01.2011 Департаментом контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПА України.    

При цьому, нормами втрат, що затверджені 12.01.2011, встановлені норми втрат 0,33 відс. до кількості (об’єму) вина, що надійшло на дану операцію, виключно при розливі тихих вин в упаковку «Bag in box».    

Такі норми втрат не можуть застосовуватись при розливі Товариством бренді та напоїв алкогольних, вироблених за коньячною технологією, розлитих в упаковку типу «Bag in box» місткістю від 2 л та більше.    

Пунктом 2.1 частини 2 норм втрат, що затверджені 12.04.2004, встановлені норми втрат при розливу коньяку, міцних напоїв у пляшки місткістю 0,05; 0, ; 0,25; 0,38; 0,5; 0,7; 0,75 л з подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням у ящики і подачею до складу готової продукції.    

Такі норми втрат не можуть застосовуватись при розливі Товариством коньяку України, бренді, алкогольних напоїв, вироблених за коньячною технологією, у скляну тару місткістю 1,75 л.

Таким чином, для Товариства, що здійснює виробництво бренді та напоїв алкогольних, вироблених за коньячною технологією, розлитих в упаковку типу «Bag in box» місткістю від 2 л та більше, при умові реалізації такої продукції на експорт, коньяків України, бренді та напоїв алкогольних, вироблених за коньячною технологією, розлитих у скляну тару місткістю більше ніж 0,75 л, списання фактичних втрат можливо виключно при наявності норм втрат, що затверджені в установленому порядку.

Згідно з вимогами частини третьої статті 13 Закону № 481 за понаднормативні втрати, не виправдані згідно з чинним законодавством, та незабезпечення виходу продукції суб’єкти господарювання сплачують акцизний податок у розмірі, визначеному законом.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали