Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (14-18.02.2022)

21.02.2022 145 0 1

Дайджест корисних подій

Пільгу щодо незастосування РРО надано і селищам

Фізичним особам-підприємцям (далі - ФОП) – платникам єдиного податку дозволеноздійснювати торгівлю товарами (крім підакцизних) без РРО як на території села, так і на території селища.

Облік та звітність

Чи передбачена відповідальність за неподання платником єдиного податку першої – третьої груп заяви про зміну видів господарської діяльності?

Як повідомляєДПС: Податковим кодексом України (далі – ПКУ) не передбачена відповідальність за неподання ФОП – платником єдиного податку першої – третьої груп заяви у разі зміни видів господарської діяльності.

Водночас, у разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку першої – третьої груп вимог, встановлених главою 1 розд. XIV ПКУ, анулювання реєстрації платника єдиного податку першої – третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення.

Оподаткування

ФОП з доходом в іноземній валюті, використовує обмінний курс НБУ на дату його отримання

Податкова зазначає: сума доходів (витрат), одержаних (понесених) платником податку в іноземній валюті, розраховується шляхом перерахування її у гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діяв на дату фактичного одержання (понесення) таких доходів (витрат).

Нова УПК щодо окремих питань визначення об’єкта оподаткування ФОП – «загальносистемником»

В узагальнюючій податковій консультації, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 10.02.2022 № 66 проінформованопро правила включення амортизації основних засобів (у тому числі вантажних транспортних засобів) та вартості придбаних послуг з обов’язкового страхування до складу витрат ФОП, які перебувають на загальній системі оподаткування.

Чи будуть витрати у фізичної особи-«загальника», який застрахував майно?

Вартість оплачених послуг страхування, які пов’язані з веденням господарської діяльності, не включаються до складу витрат ФОП на загальній системі оподаткування.

РРО/ПРРО

Чи застосовується РРО та/або ПРРО у разі оплати за товари через сервіс «Інтернет-банкінг»?

ФОП можене застосовувати реєстратор розрахункових операцій (далі - РРО) та/або програмний РРО (далі - ПРРО) у разі реалізації товарів (послуг), оплата за які здійснюється за допомогою сервісу «Інтернет-банкінг» з використанням реквізитів поточного рахунку суб’єкта господарювання у форматі ІВАN.

У разі здійснення розрахунків із використанням реквізитів платіжної картки (іншого електронного платіжного засобу) - застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим.

Як здійснити перереєстрацію ПРРО, у тому числі в разі зміни найменування або адреси господарської одиниці, де використовується такий ПРРО?

Для перереєстрації подаєтьсяЗаява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (ідентифікатор форми J/F 1316604) (додаток 1 до Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317) з позначкою «Перереєстрація».

Соціальне страхування

Чи передбачено зменшення встановлених ставок єдиного податку для ФОП – платників ЄП, які належать до певних соціальних категорій громадян?

Як проінформувалаДПС: законодавчо не передбачено зменшення встановлених ставок єдиного податку для ФОП незалежно від приналежності особи до певної соціальної категорії громадян.

Чи звільняються від сплати ЄВ за себе ФОП - платники ЄП за періоди, в яких не отримували дохід (прибуток)?

Податківці роз’яснюють: ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачують єдиний внесок за періоди, в яких вони були платниками єдиного податку, незалежно від того, отримували вони дохід у цей період чи ні.

Виключенням є ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування, які: отримують пенсію за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу; мають основне місце роботи або уклали гіг-контракт з резидентом Дія Сіті на умовах, передбачених Законом № 1667 – за місяці, за які роботодавцем (резидентом Дія Сіті) сплачено єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску (ЗІР, категорія 201.04)

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали