ТОП-5 країн-покупців українських соусів
22.01.2017 322 0 0
Незважаючи на те, що в Україні падає виробництво соусів, виробники трохи зменшили експорт і задовольняють попит на внутрішньому ринку.
В Україні падає виробництво соусів. Зокрема, скоротився випуск кетчупів, гірчиці та соусів на основі майонезу.
Згідно з даними Держстату, за 2015 рік виробництво кетчупів скоротилася на 10,1% — до 69,9 тис. тонн. Гірчиці за вказаний рік виробили 6,8 тис. тонн (-4,2%). Соусів на основі майонезів в 2015 році випустили на 5,7% менше, ніж роком раніше. Випуск продукції склав 151,5 тис. тонн.
А ось виробництво майонезів в Україні зростає. Якщо у 2014 році було вироблено 119 тис. тонн, то у 2015 цей показник досяг 126,2 тис. тонн.
У 2014-2015 рр .. на українському ринку спостерігався значний спад споживчого попиту на різні соуси. Тенденція була пов'язана з тим, що даний вид продукції не відноситься до числа продуктів першої необхідності, а використовується як підсилювач смаку. До спаду попиту на соуси призвела також популяризація здорового способу життя.
Частка імпорту майонезів і соусів на ринку становить близько 4-5% (дані за 2012-2015 рр..).
При цьому Україна є великим експортером кетчупу і гірчиці. Частка експорту від загального виробництва соусів у 2012-2014 роках становила 7%. У 2015 році частка скоротилася до 6%. Падіння показника експорту пов'язане з військовим конфліктом на Донбасі та загальним спадом економіки в країні.
Основними країнами-покупцями українських соусів у 2015 році стала Білорусь (24% від загального експорту), Росія (18,8%), Молдова (17,6%), Грузія (10,2%) і Литва (6,6%).
Джерело: https://delo.ua/business/top-5-stran-...
Коментарі до матеріалу