Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Сільгоспкультура, яка може зробити українських аграріїв мільйонерами

Редакція

18.01.2017 182 0 0

Сочевиця може зробити українських аграріїв мільйонерами.

На полицях наших магазинів є в основному закордонна сочевиця: з Канади та Туреччини — червона, з Росії — зелена. Лише мала частина — українського походження.

Українські аграрії все частіше звертають увагу на сочевицю. Це обумовлено можливістю її повсюдного вирощування і високими показниками рентабельності — до 80-100%.

Площі під сочевицею в Україні поступово збільшуються: у 2016 році було засіяно близько 8 тис га, в 2017 році планується близько 20 тис га.

Якщо в 2015 році фермери отримували в середньому 12 ц/га, то в 2016 році — 17-22 ц/га.

В основному, сочевицю висівають у Полтавській, Харківській, Сумській, Вінницькій і Тернопільській областях.

Якщо порахувати економічну ефективність, то вона краща, ніж урожай озимої пшениці 80 ц/га при значно менших витратах на одиницю продукції.

Вже до 2020 року посівні площі під сочевицею в Україні збільшаться до 50-70 тис га з 3-5 тис га в 2016 році.

У 2015/16 МГ при витратах на вирощуванні сочевиці в обсязі 9 тис грн/га прибутковість склала близько 18,3 тис грн/га

Довідка. За унікальні властивості сочевицю називають бобової царицею. Нею у світі щороку засівають близько 1,2 млн га в Індії та Пакистані, Туреччині та Сирії, Китаї, Йорданії, Ірану і США. Вирощують її і в країнах Західної Європи. Майже 50% світових площ сочевиці знаходяться в Північній Америці.

Джерело: http://hyser.com.ua/

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали