Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 23.04.2024

23.04.2024 81 0 3

Вітаю, шановні колеги!

На нашу консультаційну лінію надходить багато запитань від юросіб з приводу обкладення ПДФО та військовим збором коштів, що виплачуються фізособі в разі купівлі в неї земельної ділянки. Ми підготували консультацію, в якій докладно відповідаємо на ваші запитання.

У разі нарахування (виплати) доходу на користь фізичних осіб податковий агент зобов’язаний утримати та сплатити до бюджету ПДФО та ВЗ, а також подати до контролюючого органу інформацію про такі платежі, тобто заповнити додаток 4ДФ у складі Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ. Ми навели приклади заповнення цього додатка для різних ситуацій, а також пояснили, як виправити помилку, допущену в раніше поданому додатку (читайте за посиланням).

Знайома ситуація: орендар виплатив орендну плату наперед за декілька років, але зараз орендодавцеві потрібна ця земельна ділянка для своїх потреб. Тож у сторін договору виникає запитання: чи можуть вони розірвати договір оренди, якщо орендну плату виплачено авансом за декілька років? Відповідаємо у статті.

Оцінювання нерухомого майна – необхідний і важливий етап під час здійснення купівлі-продажу нерухомості, а в деяких випадках, передбачених законодавством, воно проводиться в обов’язковому порядку. Коли необхідно вдаватися до експертного оцінювання майна; хто має право його проводити та яким чином, – розповідаємо в цій консультації.

Наступні матеріали ми підготували спеціально для підприємств, які планують або нещодавно стали членами сільськогосподарського кооперативу (далі – СГК). Особливості утворення й діяльності СГК регулюються Законом від 21.07.2020 № 819-IX «Про сільськогосподарську кооперацію». Ми розповідаємо: хто має право бути засновником та членом СГК; як сформувати статутний капітал СГК; чи потрібно вести облік членів СГК та їх часток у статутному капіталі; які документи потрібно подати держреєстратору для реєстрації СГК; про реєстрацію нового члена СГК в ЄДР, а також відображення в бухобліку сторін:

Якщо за результатами податкової перевірки ви отримали акт, з яким не згодні, то першим кроком може бути подання заперечень до акта перевірки. Саме на цьому етапі у платника податків є можливість довести законність своїх дій, додати документи, які не було взято до уваги під час перевірки, або навести аргументи, що будуть розглянуті під час адміністративного чи судового оскарження. У статті розповідаємо, як оформити та подати заперечення до акта перевірки, та пропонуємо готовий зразок.

Не менш актуальними та корисними є матеріали, присвячені питанням оформлення податкових накладних:

Наступного разу в Uteka-Агро повідаємо:

  • про продаж земельної ділянки на земельних торгах;
  • про розірвання договору емфітевзису, за яким плата за користування ділянкою внесена наперед;
  • куди в бухобліку списувати витрати на оренду в разі, якщо земля перебуває під паром.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро,
кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали