Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (24-28.05.21)

31.05.2021 452 0 1

Дайджест корисних подій

ФОП на порталі Дія може отримати довідку про доходи

Дія потурбувалась про те, щоб отримання довідки про доходи стало простішим і швидшим. Тепер ФОП можете онлайн подати запит на отримання цієї довідки на порталі за 1 хвилину безкоштовно. Без черг та квестів держустановами. В цьому документі вказується сума доходів за певний період. Така довідка може знадобитися для податкової декларації платника єдиного податку фізичної особи-підприємця.

Карантинна допомога – 2021

Коли чекати виплат «карантинної» допомоги?

Оскільки «карантину» допомогу отримали не всі ФОП, які подали заявки, у зв’язку з тим що коштів у бюджеті не залишилося. Володимир Зеленський дав доручення Уряду визначити чіткі терміни виплати фінансової допомоги у зв’язку з карантином.

Нагадаємо, станом на 20 травня отримали допомогу тільки 175 тис. фізосіб, але заявки на отримання допомоги від держави подали 320 тисяч українців (станом на 06.05.21 р.).

27 травня Міністерство соціальної політики підготувало проект змін до постанови КМУ щодо виплат «карантинних» 8 000 гривень ФОПам та найманим працівникам, з червоної зони. Із загального фонду державного бюджету України пропонується виділити ще 1,4 млрд гривень.

Облік та звітність

Куди ФОП подає декларацію платника єдиного податку при зміні податкової адреси?

ДПС України інформує про те, що підприємці – платники єдиного податку при зміні податкової адреси, пов’язаної зі зміною адміністративного району, подають Податкову декларацію платника єдиного податку за новою податковою адресою (основним місцем обліку) відповідно до п.296.4 ст. 296 Податкового кодексу України (далі – НК). При цьому сплата єдиного податку здійснюється за попереднім місцем реєстрації (неосновним місцем обліку) до закінчення поточного бюджетного року відповідно до ст. 45 Бюджетного кодексу України. Більш детально про оновлену звітність та порядок переведення платника податків на обслуговування з одного контролюючого органу до іншого йдеться у листі ДПС України від 13.05.2021 № 10936/7/99-00-04-02-03-07.

Ознайомитись з листом ДПС можна в Uteka.

Чи має право ФОП на спрощеній системі здійснювати види діяльності, які не зазначені в його облікових даних?

Відповідь податківців: підприємець – платник єдиного податку не має права здійснювати в межах свого підприємництва види діяльності, які не зазначені в його облікових даних.

Оподаткування

Які строки сплати єдиного податку ФОП - платниками ЄП першої - третьої груп?

Головне управління ДПС у Київській області нагадало, що платники єдиного податку першої та другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Платники єдиного податку третьої групи сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал.

Чи може ФОП перебувати на спрощеній системі займаючись очищенням та продажем води?

У разі якщо фізичною особою - підприємцем - платником єдиного податку другої групи не здійснюється видобуток корисних копалин, зокрема підземних вод, то за умови дотримання усіх інших вимог, визначених пп. 2 п. 291.4 ст. 291 НК, то така фізична особа може перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Подробиці – в ІПК від 13.04.21 р. № 1510/ІПК/99-00-04-03-03-06.

Чи застосовуються пільги з податку на нерухоме майно для ФОП?

Податківці повідомили, що пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що сплачуються на відповідній території з об’єктів житлової нерухомості, для фізичних осіб не застосовуються до об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів, зокрема використовуються у підприємницькій діяльності

Чи будуть витрати, якщо підприємець сплачує податок на нерухомість?

Якщо сплата податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об’єктів нежитлової нерухомості, які вона використовує для здійснення підприємницької діяльності, була здійснена ФОП на загальній системі оподаткування після 23.05.20 р., тобто після набрання чинності Законом № 466, то така ФОП має право віднести до складу валових витрат сплачену суму зазначеного податку.

Водночас, при сплаті до 23.05.20 р. ФОП на загальній системі оподаткування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об’єктів нежитлової нерухомості, які вона використовує для здійснення підприємницької діяльності, положення Закону № 466 не застосовуються.

З більш детальним роз’ясненням податківців можна ознайомитись тут.

РРО/ПРРО

Що має застосовувати в ПРРО фізична особа-підприємець електронний підпис або електронну печатку?

Податківці зазначили, що суб’єкт господарювання самостійно приймає рішення щодо засобу, який він буде застосовувати в ПРРО – удосконалений/кваліфікований електронний підпис або удосконалена/кваліфікована електронна печатка.

В залежності від обраного засобу суб’єкт господарювання надсилає до ДПС Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за формою J/F1391801 з інформацією про ідентифікатор ключа сертифікату, який використовується для підпису, у тому числі щодо особи, якій надані повноваження проводити розрахункові операції.

Дані сертифікатів електронних підписів та/або печаток, що використовуються ПРРО, вносяться до Реєстру ПРРО.

Соціальне страхування

Як нараховують ЄСВ новостворені підприємці – платники єдиного податку І та ІІ групп?

Фізична особа – підприємець, яка до кінця місяця, в якому відбулась її державна реєстрація як суб’єкта господарювання, подала заяву про обрання І чи ІІ групи спрощеної системи оподаткування, є такою, що перебуває на загальній системі оподаткування. За цей місяць база нарахування на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для неї визначається як сума доходу (прибутку), отриманого від діяльності фізичної особи – підприємця, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, в якому отримано дохід (у 2021 році – 1320 грн).

З більш детальним роз’ясненням податківців на цю тему можна тут.

Чи сплачує ЄСВ ФОП, який отримує пенсію за вислугу років?

Головне управління ДПС у Житомирській областіінформує, що ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ було встановлено, що фізособи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Тобто довший час фізособи - підприємці, які отримують пенсію за вислугу років, сплачували ЄСВ на загальних підставах. Але відповідно до змін, внесених Законом № 592 до Закону про ЄСВ, з 01.01.2021 року звільняються від сплати за себе єдиного внеску фізичні особи - підприємці, які отримують пенсію за вислугу років.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали