Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (01-07.05.21)

11.05.2021 574 0 1

Облік та звітність

Підприємцями-єдинниками ІІІ групи подається квартальна звітність за оновленою формою

Податківці нагадали платникам податків, що квартальна звітність за І квартал поточного року має бути подана не пізніше 11 травня 2021 року.

Зокрема, зазначена вимога поширюється на фізичних осіб – платників єдиного податку ІІІ групи.

Разом з цим, для даної категорії платників звітувати слід за новою формою. Оновлену звітність запроваджено відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 09.12.20 р. № 752. В Електронному кабінеті ідентифікатор форми податкової Декларації – F0103307.

Чи може посадова особа юрособи (директор, генеральний директор, головний бухгалтер, голова правління) бути зареєстрована як ФОП

ДПС повідомила, що відповідно до ст. 42 Конституції України кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

Податківці зазначили, що чинним законодавством не передбачено обмежень щодо реєстрації фізичною особою – підприємцем посадової особи юридичної особи приватного права (голови правління, директора, генерального директора, головного бухгалтера).

Оподаткування

Коли ФОП при наданні в суборенду приміщень може застосовувати 2 групу єдиного податку

Головне управління ДПС у Черкаській області проінформувало, що фізична особа – підприємець, яка надає в суборенду житлові приміщення лише до 400 кв. метрів (включно) та/або нежитлове приміщення до 900 кв. метрів (включно), має право застосовувати другу групу платників єдиного податку за умови здавання таких приміщень в суборенду платникам єдиного податку та/або населенню.

У ДПС запитали: чи має ФОП право не включати до доходу від підприємницької діяльності банківські відсотки, отримані банком за послуги (комісія, утримана банком)

Головне управління ДПС у Чернігівській області відповіло: якщо при здійсненні розрахунків за товари (роботи, послуги) з використанням електронних платіжних систем з суми виручки банком утримується комісійна винагорода за послуги з розрахункового обслуговування, то доходом фізичної особи - підприємця на спрощеній системі оподаткування є повна сума виручки (з врахуванням комісії, утриманої банком).

Подробиці – в ІПК від 30.04.21 р. № 1793/ІПК/25-01-24-01-10.

Податківцям також задали питання: чи включаються до доходу фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку суми коштів, отриманих таким платником від надання послуг населенню на підставі договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій

Відповідь податківців наступна: оскільки кошти, які надходять фізичній особі – підприємцю – платнику єдиного податку на підставі укладеного договору про медичне обслуговування населення фактично є оплатою наданих таким платником послуг і не мають цільового призначення, тобто кошти можуть бути використані платником податків на будь-які інші цілі (наприклад, на оплату оренди приміщення, виплату заробітної плати найманим працівникам, оплату комунальних послуг, тощо), то з метою оподаткування сума отриманих коштів включається до доходу фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку та оподатковується єдиним податком відповідно положень глави 1 розділу XIV Кодексу.

Подробиці – в ІПК від 30.04.21 р.№ 1792/ІПК/11-28-24-01-12.

РРО/ПРРО

Яка буде відповідальність, якщо ФОП платник єдиного податку на ринку не надав ФОП покупцеві первинні документи на товар

ДПС роз’яснила, що відповідно до п. 296.10 ст. 295 Податкового кодексу України РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку першої групи.

Водночас, відповідно до п. 15 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані надавати в паперовій та/або електронній формі покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший розрахунковий документ, що засвідчує передання права власності на них від продавця до покупця з метою виконання вимог Закону України «Про захист прав споживачів».

Порушення цього правила тягне за собою відповідальність, передбачену зазначеним законом, але не може бути підставою для застосування до порушника адміністративних чи фінансових санкцій, передбачених законодавством з питань оподаткування.

Соціальне страхування 

Як бути з ЄСВ, якщо підприємець став пенсіонером

На «гарячу лінію» Головного управління ДПС у Харківській області звернувся громадянин. Він є підприємцем, працює на одному з місцевих ринків і в цьому році досягне пенсійного віку. Громадянин цікавився, з якого місяця він вже зможе не сплачувати єдиний соціальний внесок.

Відповідь ДПС: ФОП, який набув статус пенсіонера за віком та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, звільняється від сплати за себе єдиного внеску з наступного місяця після набуття такого статусу.

Оскільки пропорційний розрахунок бази нарахування ЄСВ для цієї категорії платників законодавством не передбачений, то місяць, в якому така особа набула право на пенсію за віком та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, відноситься до базового звітного періоду, за який сплачується ЄСВ.

ФОП – «спрощенців» I групи звільнено від сплати єдиного податку і єдиного внеску по травень 2021 року (включно)

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомило, що платники єдиного податку першої групи тимчасово звільняються:

  • від сплати єдиного податку за грудень 2020 року та січень – травень 2021 року (крім випадків порушення умов застосування першої групи платників єдиного податку) (п. 529 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ);
  • від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (єдиний внесок) за періоди з 01 по 31 грудня 2020 року, з 01 по 31 січня, з 01 по 28 лютого, з 01 по 31 березня, з 01 по 30 квітня та з 01 по 31 травня 2021 року за себе.

Тобто, єдиний внесок та єдиний податок «спрощенці» першої групи можуть не сплачувати за грудень 2020 року та з січня по травень (включно) 2021 року.

Податківці зауважили, що законом чітко визначено, що ці місяці несплати єдиного внеску включаються до страхового стажу єдинника першої групи.

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали