Критерії оцінки ступеня ризику від діяльності зі зберігання зерна
До критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження госпдіяльності зі зберігання зерна та продуктів його переробки, віднесено:
- вид госпдіяльності, а також строк провадження госпдіяльності зі зберігання зерна та продуктів його переробки (далі – госпдіяльність);
- види та кількість порушень вимог законодавства про зерно та ринок зерна, виявлених за результатами перевірок, проведених протягом останніх 5 років перед плановим періодом;
кількість позапланових перевірок дотримання суб’єктом господарювання (далі – СГ) вимог зазначеного законодавства, проведених протягом останніх 5 років перед плановим періодом із підстав, передбачених абзацами третім, п’ятим, сьомим, дев’ятим ч. 1 ст. 6 Закону від 05.04.07 р. № 877-V, а саме:
- виявлення та підтвердження недостовірності даних, заявлених СГ в обов’язковій звітності;
- звернення фізособи про порушення, що спричинило шкоду її правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави. Зазначені порушення (за наявності) підтверджуються доданими документами чи їх копіями;
- неподання СГ документів обов’язкової звітності за два звітних періоди поспіль без поважних причин або без письмових пояснень причин, що перешкоджали їх поданню;
- аварія, смерть потерпілого внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання, пов’язані з діяльністю СГ.
До Критеріїв додаються перелік ризиків настання негативних наслідків від провадження госпдіяльності, а також критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження госпдіяльності, їх показники та кількість балів за кожним показником (додатки 1 та 2).
СГ відносять до високого, середнього або незначного ступеня ризику з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями за шкалою: від 41 до 100 балів – до високого ступеня ризику; від 21 до 40 балів – до середнього; від 0 до 20 балів – до незначного. Відповідно Держпродспоживслужба перевіряє СГ із періодичністю не частіше одного разу на 2, 3 та 5 років.
Якщо за результатами планових та позапланових перевірок протягом останніх 6 років СГ, віднесених до середнього ступеня ризику, та протягом останніх 10 років – для СГ з незначним ступенем ризику, у СГ не виявлено суттєвих порушень вимог законодавства зі зберігання зерна та продуктів його переробки, наступного разу такого СГ перевіряють не раніше ніж через проміжок часу, установлений для відповідного ступеня ризику, збільшений у 1,5 разу.
Постанова КМУ від 21.08.19 р. № 787 набула чинності з 03.09.19 р. («Урядовий кур’єр» від 03.09.19 р. № 167).
Коментарі до матеріалу