Подписывайся на информационную страховку бухгалтера
Разделы:
Подразделы:
Подразделы:
Подразделы:

Доробка зерна, або Яка пшениця, така й паляниця

Із цієї консультації ви дізнаєтесь: як сільгосппідприємству документально оформити та відображати в обліку операції із доробки зерна (очищення та сушіння).

Загальні положення

Зібране з поля зерно має відповідати нормам якості (ст. 21 Закону від 04.07.02 р. № 37-IV «Про зерно та ринок зерна в Україні»). Державою установлено відповідні стандарти показників якості зерна (біологічних, фізико-хімічних, технологічних, споживчих), що визначають його придатність до використання за призначенням, зокрема: ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови», ДСТУ 3769-98 «Ячмінь. Технічні умови», ДСТУ 4522:2006 «Жито. Технічні умови», ДСТУ 4523:2006 «Горох. Технічні умови», ДСТУ 4524:2006 «Гречка. Технічні умови», ДСТУ 4525:2006 «Кукурудза. Технічні умови», ДСТУ 4762:2007 «Тритикале. Технічні умови», ДСТУ 4963:2008 «Овес. Технічні умови», ДСТУ 4964:2008 «Соя. Технічні умови», ДСТУ 4966:2008 «Ріпак. Технічні умови», ДСТУ 5026:2008 «Просо. Технічні умови», ДСТУ 7011:2009 «Соняшник. Технічні умови».

Так, згідно зі стандартами засміченість домішками, наприклад для пшениці й жита, становить 5 %, для інших зернових – 8 %, вміст зернових домішок – не більше 15 %, показник вологості для зерна пшениці, жита, ячменю, рису та гречки дорівнює 14,5–15,5 %. Усі ці показники визначаються за допомогою лабораторного аналізу або інших методів. Так, для визначення показників вологості можуть застосовуватися як портативні, так і стаціонарні вологоміри для зерна.

Для доведення зерна до встановлених показників якості проводять його доробку в два етапи (за потреби):

 

  • етап І – очистка (відбір грубого сміття, легких фракцій, пилу тощо);
  • етап ІІ – сушіння (видалення надлишкової вологи).

Із цією метою виробники звертаються до послуг елеватора або здійснюють доробку зерна самостійно, за наявності зерноочисних машин та сушарок. У цій консультації йтиметься про облік сортування та сушіння зібраного з поля зерна власними силами господарства.

 

 

 

Документальне оформлення

 

 

 

Результати виконання операцій із доробки зерна відображають в Акті на сортування та сушіння продукції рослинництва (сельхозучет, форма № 82, затверджена наказом Мінсільгоспу СРСР від 24.02.72 р. № 269-2, далі – акт, див. фрагмент у кінці консультації). Акт складає в одному примірнику завідувач току (інша матеріально відповідальна особа) на кожну партію зерна у доробці. Обґрунтованість даних цього документа підтверджують своїми підписами агроном та завідувач току (складу) і затверджує керівник підприємства.

 

 

 

На підставі акта оприбутковують повноцінне очищене зерно та придатні до використання зерновідходи, а також списують непридатні (мертві) зерновідходи та втрати у масі через зниження вологості (усушку). Після завершення сортування і сушіння кожної партії зерна акт разом із іншими документами передають до бухгалтерії.

 

Зауважимо, що до показника рядка «Невикористані зерновідходи» акта включається у тому числі убуток маси зерна від зменшення вологості при сушінні, який визначають за результатами доробки. Але для контролю за розмірами убутку зерна при сушінні можна розраховувати його гранично допустимий розмір убутку (X, %) за формулою, наведеною у п. 3.2 Інструкції про ведення обліку й оформлення операцій із зерном і продуктами його переробки на хлібоприймальних та зернопереробних підприємствах, затвердженої наказом Мінагрополітики від 13.10.08 р. № 661:

X = Mз х [100 (a – b) : (100 – b)],

де – маса зерна до сушіння, кг;

a – показник вологості до сушіння, %;

b – показник вологості після сушіння, %.

 

Показник акта «Натура» – це маса 1 л зерна у грамах, яку визначають на літровій пурці (спеціальних терезах).

Відображення в обліку

Бухгалтерський облік. Облік зерна ведуть за місцями його зберігання на окремих аналітичних рахунках до субрахунка 271 «Продукція рослинництва». Так, при первісному визнанні зібране зерно відображається за дебетом субрахунка 271.1 «Зерно на складі» (у розрізі окремих культур), а зерно на доробці доцільно обліковувати на однойменному субрахунку 271.2. Тобто передача зерна на доробку супроводжується записом Дт 271.2 – Кт 271.1.

На підставі акта (форма № 82) здійснюють коригування кількості зерна, що обліковується на субрахунку 271.2, оскільки в результаті доробки отримують як повноцінне зерно, так і зерновідходи. Зокрема, робляться такі проведення:

 

  • на суму повноцінного зерна – Дт 271.3 «Зерно повноцінне після доробки» (за видами зерна) – Кт 271.2 (за виробничою собівартістю);
  • на суму одержаних зерновідходів, що придатні до використання, – Дт 276 «Зерновідходи» – Кт 271.2: або за ціною можливої реалізації, якщо відходи призначені для реалізації, або за ціною можливого використання, якщо планується їх використання, з урахуванням вмісту в зерновідходах повноцінного зерна. Другий варіант запропоновано за аналогією з методом оцінки побічної продукції зернових, визначеним у додатку 2 до Методичних рекомендацій, затверджених наказом Мінагрополітики від 18.05.01 р. № 132. Одночасно із визнанням певної кількості використовуваних зерновідходів слід списати методом «сторно» планову собівартість цієї ж кількості повноцінного зерна записом Дт 271.2 – Кт 231 «Рослинництво»;
  • на вартість непридатних зерновідходів – Дт 271.2 – Кт 231 (методом «сторно»).

Витрати на доробку зерна (заробітна плата працівників, що займаються сортуванням та сушінням, амортизація обладнання тощо) збільшують його собівартість. Це технологічні витрати, оскільки вони пов’язані з доведенням продукції до стану, у якому вона придатна до використання у запланованих цілях (наприклад, унаслідок несприятливих погодних умов зібране зерно має підвищену вологість і через це непридатне до зберігання). Отже, вказані витрати слід включати до собівартості повноцінного зерна проведенням Дт 231 (відповідний субрахунок) – Кт 234 «Доробка зерна».

Податковий облік. Зменшення кількості зерна внаслідок його доробки не є його втратою. Це технологічна операція, направлена на доведення зерна до стану, придатного для його використання. Тому операція з доробки зерна для сільгосппідприємства не матиме податкових наслідків.

Приклад

Сільгосппідприємство – платник єдиного податку вирощує озимий ячмінь. При збиранні врожаю отримано зерно ячменю в бункерній масі 42 326 кг за плановою собівартістю 3 грн/кг. Після очистки та сушіння зерна отримано (за даними акта): 25 988 кг товарного зерна; 5 345 кг насіннєвого фуражу; 9 985 кг фуражного зерна; 278 кг придатних до використання зерновідходів та 730 кг невикористовуваних мертвих відходів та втрати від усушки. Витрати на доробку зерна (зарплата працівників, зайнятих сушінням та очисткою зерна, амортизація обладнання) становили 3 200 грн.

 

В обліку здійснені операції відображаються так:

(грн.)


п/п

Зміст операції

Первинні документи

Бухгалтерський облік

Дт

Кт

Сума

1

2

3

4

5

6

1

Оприбутковано зерно ячменю в бункерній вазі за плановою собівартістю (42 326 кг х 3)

Відповідні документи
(реєстри, путівка тощо)

271.1

231

126 978

2

Передано зерно на доробку

Накладна (внутрігосподарського призначення) (сільгосп-
облік, форма № ВЗСГ-8)*

271.2

271.1

126 978

3

 

Оприбутковано повноцінне зерно:

– товарне (25 988 кг х 3)

Акт
на сортування
та сушіння продукції
рослинництва
(сельхозучет, форма № 82)


271.31

271.2


77 964

– насіннєвий фураж (5 345 кг х 3)

271.32

16 035

– фуражне (9 985 кг х 3)

271.33

29 955

4

Списано методом «сторно» балансову вартість 278 кг повноцінного зерна

271.2

231

(834)

Оприбутковано 278 кг придатних зерновідходів

276

417

5

Списано методом «сторно» невикористовувані мертві відходи та вартість усушки (за плановою собівартістю (730 кг х 3))

271.2

231

(2 190)

6

Включено витрати на доробку зерна до виробничої собівартості повноцінного зерна

Документи з обліку
витрат на доробку

231**

234

3 200

* Затверджено наказом Мінагрополітики від 21.12.07 р. № 929.

** У кінці звітного періоду здійснюють коригування планової собівартості зерна до фактичного рівня і вартість послуг з доробки зерна включають до його собівартості, наприклад записом Дт 271.3 – Кт 231, якщо зерно знаходиться на складі, або записом Дт 90 – Кт 231 – за реалізованим зерном.

Фрагмент.doc
Скачать
Комментарии к материалу
Быстрая регистрация
Будьте в курсе изменений и актуальных тем, задавайте вопросы.
Статьи по теме
27.05.2025
Выращивание бахчевых культур: оформление и бухучет
В статье отражены ключевые аспекты бухгалтерского учета в бахчеводстве, рассмотрены методы калькулирования, правила распределения расходов и требования к первичному документированию хозяйственных операций. Выращивание бахчевых культур – арбузов, дынь, тыкв – сезонное направление растение...
14.03.2025
Перевод животных из группы в группу: основания, периодичность, учет
Для эффективного животноводческого производства и контроля за поголовьем важно отдельно удерживать и учитывать животных разных видов и возрастно-половых (технологических) групп. Это связано с различиями в уходе, рационах кормления и производственных процессах. Как правильно перевести животных из одн...
03.03.2025
Формирование себестоимости продукции во вспомогательных производствах
Деятельность сельскохозяйственного предприятия представляет собой сложный процесс, для обслуживания которого, как правило, нужны еще несколько вспомогательных производств. Как организовать бухгалтерский учет в таких производствах, рассмотрим в данной консультации. Деятельность сельскохозяйственного ...
Популярное
03.04.2025
Должностная инструкция для председателя фермерского хозяйства
В этом материале рассмотрим, как правильно составить должностную инструкцию для председателя фермерского хозяйства (далее – ФХ). В частности, выясним, какие разделы должна иметь инструкция и в каком случае в нее следует изменять. В этом материале рассмотрим, как правильно составить должностную...
21.03.2025
Как ФХ определить своих конечных бенефициаров
Юридические лица (в т. ч. ФХ) должны подавать информацию о своих конечных бенефициарных владельцах (далее – КБВ) (или об их отсутствии). За несвоевременное представление такой информации предусмотрены штрафные санкции. О порядке и сроках такого информирования расскажем в данной статье. Юридич...
10.04.2025
Как принять нового члена в фермерское хозяйство
На законодательном уровне правилам приема нового члена в фермерское хозяйства (далее – ФХ) уделено мало внимания. В то же время, это одно из важных действий, без которых не обходится ни одно ФХ. В данном материале расскажем, чем регулируется процедура приема нового члена в ФХ, из каких этапов ...
Новое
27.05.2025
Выращивание бахчевых культур: оформление и бухучет
В статье отражены ключевые аспекты бухгалтерского учета в бахчеводстве, рассмотрены методы калькулирования, правила распределения расходов и требования к первичному документированию хозяйственных операций. Выращивание бахчевых культур – арбузов, дынь, тыкв – сезонное направление растение...
05.05.2025
Документирование пастбищных кормов: методы определения урожайности + образцы оформления
Пастбищные корма включают зеленую массу культурных, улучшенных и природных пастбищ, которая используется на корм непосредственно на поле (на корню), а также скошенную для заготовки силоса, сенажа, травяной муки или сена. От правильного документирования этого процесса зависит точность учета корм...
28.03.2025
Расчет себестоимости работ, выполненных рабочими лошадьми
На сельскохозяйственном предприятии есть рабочие лошади, которых используют в качестве живой тягловой силы, обеспечивая перевозку грузов и выполнение разнообразных хозяйственных задач. Но возникает вопрос: как правильно рассчитать себестоимость их услуг, определить калькуляционную единицу и учесть п...
Лучшие материалы