Подписывайся на информационную страховку бухгалтера
Подписаться

Законодавча плутанина: зміна кворуму загальних зборів ТОВ мало допоможе бізнесу

У разі підписання цього закону Президентом, таке поверхневе ставлення законодавців може сплутати систему координат ведення бізнесу в Україні.

Законом змінюється стаття 60 Закону України «Про господарські товариства» в частині зменшення кворуму загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю з 60 до 50%. Іншими словами, засновник компанії, який володітиме 50% + 1 голосом, зможе самостійно скликати і проводити збори, а також вирішувати більшість питань господарської діяльності одноосібно. Відповідно, власник 40% голосів не матиме можливостей впливати своєю неявкою на збори та блокувати прийняття рішень.

Наміри авторів законодавчої ініціативи вирішити таким чином проблеми захисту інтересів учасників товариств, а також плани наблизити таким чином законодавство України до міжнародних стандартів (що має позитивно вплинути на інвестиційний клімат України) все ж таки викликають певний подив. Адже у більшості розвинених країн англо-саксонскої та романо-германської систем права, для кворуму на загальних зборах мають бути присутніми учасники, що сукупно володіють щонайменш 60% від загальної кількості голосів.

Законотворець також передбачив, що господарські товариства, в яких відсутня державна частка, можуть передбачати і іншу кількість голосів для повноважності загальних зборів. Разом з цим, незрозуміло, в який бік (менший чи більший) суб’єктам господарювання дозволено змінювати встановлену законом п’ятдесятивідсоткову позначку, і до якої межі.

Через це поки що залишається незрозумілим, як працюватимуть зміни на практиці. Можна очікувати додаткових змін чи роз’яснень від профільних органів, втім у будь-якому випадку при внесенні змін у свої установчі документи, утворенні нових структур, слід з обережністю підходити до визначення кількості голосів для кворуму. Адже зміна звичних 60% може як вплинути на керівництво компанією, так і створити передумови для рейдерських захоплень підприємств.

Джерело: http://agravery.com/uk/posts/show/zak...

Комментарии к материалу

Лучшие материалы