Подписывайся на информационную страховку бухгалтера
Подписаться

Уряд ухвалив пакет законопроектів що вирішать проблему надмірного боргового навантаження на позичальників

Кабінет міністрів України затвердив пакет законопроектів для підтримки громадян та підприємств, які брали кредити у валюті, включаючи проект Закону «Про фінансову реструктуризацію» та «Про реструктуризацію зобов’язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла (іпотечні кредити)», що були розроблені Міністерством фінансів спільно з Національним банком України та Незалежною Асоціацією Банків України.

Міністерство фінансів активно працює над відновленням економічного зростання України задля чого здійснює рішучі кроки для відновлення кредитування економіки України, та вирішення проблем боргового навантаження на громадян та підприємства України.

Одна з проблем, що стоїть на заваді відновлення активного економічного зростання України - це проблема фактичної недоступності кредитування в економіці, що відбувається через велику кількість проблемних кредитів, що ускладнюють банкам надання нових кредитів. Інша сторона тієї ж проблеми – це надмірне боргове навантаження на підприємства та громадян, що утворилося внаслідок економічної кризи, закриття зовнішніх ринків чи девальвації гривні. 

Зокрема, однією з головних проблем для багатьох українських родин є валютні іпотечні кредити, взяті ще до кризи 2008 року. А значною проблемою для багатьох життєздатних в цілому підприємств, які є сумлінними позичальниками, є поточна криза ліквідності та не спроможність сплачувати по існуючих боргах чи брати нові запозичення, у наслідок чого багато з них стоять на межі банкрутства, що загрожує втратою робочих місць та подальшим погіршенням ситуації в економіки.

Саме тому Міністерство фінансів, разом з Національним банком, наполегливо шукало шляхи для того, аби вирішити проблеми проблемних кредитів громадян та бізнесів. Сьогодні на засіданні Уряду Міністр фінансів Наталія Яресько презентувала законопроекти, що дозволять ефективно вирішити всі ці проблеми. 

Презентуючи проект Закону «Про реструктуризацію зобов’язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла (іпотечні кредити) на засіданні Уряду, Наталія Яресько підкреслила, що цей законопроект дозволить у справедливій манері вирішити проблему валютних іпотечних позик для найменш захищених громадян. 

«Ми вважаємо, що валютні кредити потрібно реструктуризувати лише тим громадянам, що брали їх на придбання власного житла, та, які, як наслідок, через неспроможність сплатити кредит можуть залишитися без єдиного свого помешкання. Лише це буде справедливим по відношенню до решти громадян нашої країни, більшість з яких не брали кредитів, а жили за власними коштами», - зазначила з цього приводу Наталія Яресько.

Кількість родин, які матимуть право на реструктуризацію валютних іпотечних кредитів, складає приблизно 37 000 на загальну суму понад 20 млрд грн. При цьому ухвалений законопроект не несе загроз для банківської системи: його погоджено з 19 найбільшими банками України, що володіють 75% активів у банківській системі. 

Ще один проект Закону, презентований на засіданні Кабінету Міністрів, - ПЗУ «Про фінансову реструктуризацію», - було підготовлено з метою вирішити проблему надмірного боргового навантаження для життєздатних підприємств, і за рахунок цього – повернути їх до економічної активності, а також забезпечити пожвавлення банківського кредитування. 

«Підхід, закладений в законопроекті, дасть можливість підприємствам, які мають ефективну і потенційно успішну бізнес-модель, вирішити проблему платоспроможності, уникнути ризику банкрутства, і таким чином – повернутися до зростання», - зазначила з цього приводу Наталія Яресько.

Водночас, розроблений закон не є механізмом уникнення від сплати по кредитам. З метою уникнення зловживань або маніпулювання процесом фінансової реструктуризації пов’язані особи підприємства-боржника будуть позбавлені можливості впливу на процес. Нежиттєздатні підприємства також не зможуть ним скористатися.

Наступного тижня пакет законопроектів буде подано на розгляд та обговорення до Верховної Ради України.

 

Ukraine Approach_1

 

Український підхід_2

 

іпотечні кредити

Джерело: http://www.minfin.gov.ua/news/view/za...

Комментарии к материалу

Лучшие материалы