Подписывайся на информационную страховку бухгалтера
Подписаться

Національний банк наголошує на актуальності розгляду законопроекту про споживче кредитування

Редакция

15.02.2016 214 0 0

Національний банк України закликає народних депутатів України підтримати вкрай важливий законопроект № 2455 «Про споживче кредитування» (далі – законопроект № 2455).

Законопроект № 2455 забезпечить захист прав та законних інтересів як споживачів, так і кредитодавців. Він дасть змогу убезпечити споживачів фінансових послуг від ризиків порушення їх прав завдяки надання їм повної інформації для прийняття рішення.

Законопроект № 2455 передбачає:

·          відображення в рекламі кредитних продуктів фактичної вартості кредиту. Включення до розрахунку ефективної ставки всіх процентів за кредитом та платежів за інші послуги банку або іншої фінансової установи (кредитодавця), пов’язаної із кредитом.

·          обов’язок банку або іншої фінансової установи повідомляти споживача про орієнтовну вартість послуг третіх осіб (страховиків, оцінювачів тощо), якщо вона йому відома.

·          обов’язок кредитодавця проводити оцінку кредитоспроможності позичальника. У такий спосіб унеможливлюватиметься видача кредитів споживачам з неналежною кредитоспроможністю, що забезпечить надійність банківської та фінансової системи.

·          регулювання діяльності кредитних посередників (кредитних брокерів і агентів), яка наразі не врегульована, у правовій площині.

·          зміну черговості погашення вимог за договором про споживчий кредит. У першу чергу сплачуватиметься сума простроченого боргу, у другу – поточні платежі за кредит та проценти, у третю – суми штрафних санкцій (за законодавством споживачі опиняються в ситуації, коли всі їх кошти спрямовуються на погашення вже нарахованих штрафних санкцій, а сама заборгованість не зменшується, оскільки не зменшується база нарахування).

Крім того, законопроект №2455 дасть змогу привести законодавство України у відповідність до найкращої міжнародної практики, а також виконати умови додатка до Угоди про асоціацію з ЄС щодо імплементації норми Директиви ЄС 2008/48 про кредитні договори для споживачів.

Довідково

Питання захисту прав споживачів фінансових послуг врегульовуватиметься кількома законопроектами. Крім законопроекту № 2455, важливим є проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг» реєстр. № 2456-д. Він є наріжним каменем у побудові сучасної системи захисту прав користувачів фінансових послуг. Проект закону № 2456-д спрямований насамперед на усунення прогалин та неузгодженостей у системі нормативно-правового забезпечення захисту прав споживачів.

Нагадаємо, на розгляді Верховної Ради України перебуває 26 законопроектів, необхідних для продовження реформи фінансового сектору. Стратегічне значення мають питання захисту прав споживачів фінансових послуг, захисту прав кредиторів, фінансової реструктуризації боргів підприємств та фізичних осіб, консолідації функцій державного регулювання ринків фінансових послуг, а також протидії відмиванню (легалізації) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Джерело: http://www.bank.gov.ua/control/uk/pub...

Комментарии к материалу

Лучшие материалы