Подписывайся на информационную страховку бухгалтера
Подписаться

Міністерство інфраструктури спростило порядок огляду суден

Редакция

17.02.2016 216 0 0

Наказом Міністерства інфраструктури України від 22.12.2015 № 549 затверджена нова редакція Інструкції про огляд суден, які здійснюють плавання (експлуатуються) на внутрішніх водних шляхах України.

Це черговий крок на шляху дерегуляції та спрощення ведення бізнесу судноплавним компаніям. Інструкція визначає виключний перелік підстав для проведення огляду судна, порядок проведення огляду, особливості та порядок огляду не конвенційних суден та суден під іноземним прапором, що здійснюють плавання річками України. Зменшується обсяг питань, що перевіряються під час оглядів суден. Скасовані проміжні протягом року профілактичні огляди, які здійснювалися раз на три місяці, а також зменшено кількість документів, що перевіряються на судні.

Аби огляди були об’єктивними, відтепер державний інспектор зобов’язаний інформувати капітана судна про його право на оскарження результатів огляду. Крім того, внесена вимога до інспекторів щодо форменого одягу та пред’явлення капітанам суден, що перевіряються, посвідчення державного інспектора. Також встановлені типові форми актів огляду суден в залежності від типу судна, що оглядається.

Визначено, що огляди суден здійснюється безкоштовно для суден та їх власників.

Документ відповідає Європейським правилам судноплавства щодо внутрішніх водних шляхів, що прийняті Резолюцією № 24 Робочої групи з внутрішнього водного транспорту Комітету по внутрішньому транспорту Європейської економічної комісії 15 листопада 1985 року (з поправками)  Правил плавання р. Дунай, прийнятих Дунайською комісією. Зміни до Інструкції розроблені з урахуванням пропозиції судноплавних компаній уніфікувати вимоги щодо оглядів суден на внутрішніх водних шляхах.

Довідково

Міністерство інфраструктури формує державну політику в галузі річкового транспорту. Ключовими завданнями відомства в цьому напрямку є відновлення судноплавства р. Дніпро та підвищення конкурентоспроможності внутрішніх водних шляхів у порівнянні з іншими видами транспорту. З цією метою в Міністерстві розробили проект Закону «Про внутрішній водний транспорт», який вже зареєстровано у ВРУ. Новий Закон забезпечить ефективне утримання річкової інфраструктури та рівний доступ до неї всіх операторів. Він також спростить процедури контролю суден на внутрішніх водних шляхах і приведе українське законодавство у відповідність до європейських норм. Створена наказом Міністерства Робоча група працює над розробкою концептуальних підходів до обчислення річкового збору, який планується спрямувати на утримання річкових водних шляхів, будівництво, реконструкцію, модернізацію і ремонт стратегічних об’єктів інфраструктури, підтримання гарантованих габаритів суднового ходу на річкових водних шляхах тощо.

Джерело:http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publ...

Комментарии к материалу

Лучшие материалы