Подписывайся на информационную страховку бухгалтера
Подписаться

Громадська рада при Мінфіні одностайно ухвалила концепцію «Прозорий бюджет» для реалізації наступного етапу проталу e-data.gov.ua

16 грудня, на засіданні Громадської ради при Міністерстві фінансів України було розглянуто концепцію «Прозорий бюджет»,яку ще до нового року має розглянути Кабінет Міністрів України. Впровадження модулю «Прозорий бюджет» дасть можливість аналізувати динаміку та контролювати виконання державного та місцевих бюджетів.

Одна з основних задач системи «Прозорий бюджет» - викорінити корупційну складову в бюджетному процесі. Інформаційно-аналітична система «Прозорий бюджет» раз і назавжди забезпечить прозорість бюджетних процесів та процедур на державному та місцевому рівнях, а також дозволить контролювати використання коштів державними підприємствами, Пенсійним фондом та Фондом соціального страхування.

Координатор проекту «Є-Дата», заступник міністра фінансів Оксана Маркарова під час презентації концепції наголосила: «Створення «Прозорого бюджету» зможе якісно змінити систему формування державного та місцевих бюджетів. Зокрема, за рахунок впровадженні системи показників ефективності (KPI) для державних структур можна буде оцінювати, як вони управляють публічними коштами. Окрему увагу ми приділятимемо автоматизації та полегшенню роботи бухгалтерій бюджетних організацій. В комплексі все це безпосередньо і позитивно позначиться на кишені кожного громадянина, на якості ремонту доріг, вартості та якості харчуванні в школах та дитячих садочках тощо».

Система «Прозорий бюджет» забезпечить можливість порівнювати бюджети за періодом, регіоном чи статтею витрат тощо, дозволить контролювати виконання запланованих бюджетів за доцільністю використання коштів та іншими важливими критеріями, а також забезпечить різні державні відомства автоматизованим аналітичним інструментом для прийняття зважених управлінських рішень при формуванні бюджетів.

Керівник проекту Олександр Щелоков з цього приводу зазначив: «Проект заступника міністру фінансів Оксани Маркарової «Є-data» на сьогодні є найпотужнішим інструментом контролю громадськості за використанням публічних коштів. Громадськість це вже зрозуміла, тому ми маємо активну підтримку активістів та міжнародних експертів щодо впровадження Концепції інтегрованої інформаційно-аналітичної системи «Прозорий бюджет».

Запрацює модуль «Прозорий бюджет» на порталі http://e-data.gov.ua/ наприкінці літа наступного року.

Для довідки:
Громадська рада при Міністерстві фінансів України є консультативно-дорадчим органом, який утворюється при Міністерстві фінансів України з метою реалізації громадянами свого права на участь в управлінні державними справами та врахування громадської думки у процесі підготовки та організації виконання наказів Мінфіну. Членами Громадської ради можуть бути представники громадських організацій, професійних спілок та інших об’єднань громадян, органів місцевого самоврядування, та засобів масової інформації.

Джерело: 

http://www.minfin.gov.ua/news/view/hr...

 

Комментарии к материалу

Лучшие материалы