Подписывайся на информационную страховку бухгалтера
Подписаться

Оприбуткування соломи: оформляємо та обліковуємо належно

Із цієї статті ви дізнаєтесь: як правильно визначити загальну масу зібраної соломи, яку зберігають у скиртах, стогах, тюках або рулонах, оформити та відобразити в обліку її оприбуткування.

Загальні положення

Як відомо, є два способи збирання соломи: скиртування та пресування (укладання соломи в тюки або рулони). При цьому солому в скиртах і стогах зберігають у місцях її виробництва (у полі) або поблизу тваринницьких ферм на спеціально обладнаних площадках. Солома, пресована в тюки або рулони, як правило, закладається штабелями в скирти.



До заготівлі соломи можна віднести такі технологічні операції:

  • при заготівлі подрібненої (або неподрібненої) соломи – підбирання після обмолоту валків; копнування; транспортування та скиртування;
  • при заготівлі пресованої соломи – підбирання та пресування в тюки (рулони); скидання у транспортний засіб або у полі (з наступним підбиранням та завантаженням у транспортний засіб); транспортування до місця досушування та зберігання; укладання тюків на вентиляційні площадки; досушування до необхідної вологості активним вентилюванням; штабелювання тюків (рулонів) у скирти. Під час пресування соломи в тюки використовують також в’язальні (шпагат) або пакувальні матеріали (поліетиленова плівка).

Зібрану солому бажано документально оформити не пізніше трьох днів після проведення заготівельних робіт. Для цього керівник підприємства призначає спеціальну комісію, до складу якої зазвичай входять агроном, зоотехнік, бригадир, під керівництвом якого було заготовлено солому, а також особи, які несуть відповідальність за збереження цих кормів (завфермою, фуражир тощо). Завдання комісії – перевірити якість укладання скирти (стогу) або виготовлених тюків (рулонів) соломи, якість самої соломи та визначити її вагу та об’єм (кількість).

Визначення кількості заготовленої соломи


Аби визначити загальну масу пресованої соломи, достатньо її переважити. Зрозуміло, не всю, а вибірково декілька тюків (рулонів). Так визначається середня маса одного тюка (рулону). Потім шляхом множення кількості тюків (рулонів) на середню масу одного тюка (рулону) розраховується вся маса заготовленої соломи.


Дещо складніше стоять справи із соломою в скиртах (стогах). Її загальну масу визначають або суцільним зважуванням, або шляхом множення об’єму заготовленої соломи на масу 1 м3 соломи.

Об’єм соломи в скиртах (стогах) можна обчислити за допомогою математичних розрахунків (формул) або таблиць. Зауважимо, що таблиці для визначення об’єму, імовірної маси та стандартні вимоги до якості окремих видів заготовлених кормів (залежно від виду рослинної сировини) розробляються науково-дослідними установами. В Україні традиційно використовують таблиці, підготовлені ще за часів СРСР та наведені у спеціалізованих довідниках із кормовиробництва, годівлі сільськогосподарських тварин та планування сільського господарства.

Об’єм соломи у прямокутних скиртах визначають виходячи з даних про їх ширину, довжину та перекидки (визначена через верх відстань від основи скирти з одного боку до основи з іншого боку). Перші два показники вимірюють з обох боків на висоті приблизно 0,5–1 м від землі (не вище поясу людини) і знаходять середню величину кожного з них. Перекидку вимірюють у двох або трьох місцях, а потім розраховують середню величину, поділивши отриману суму вимірів на три.


Якщо солома зберігається в круглих стогах, то для визначення її об’єму необхідні два вимірники: перекидка і довжина окружності стогу.


Після розрахунку всіх показників визначається об’єм скирт та стогів за спеціальними формулами (див. табл. 1).

Таблиця 1. Формули для визначення об’єму скирт і стогів


п/п

Вид скирти (стогу)

Формула для розрахунку

Умовні позначення

1

2

3

4

Скирта

Об – об’єм, м3;

П – довжина перекидки скирти, м;

Ш – ширина скирти, м;

Д – довжина скирти, м;

С – довжина окружності стогу, м

1

Кругловерха низька та середнього розміру

Об = (0,52 х П – 0,44 х Ш) х Ш х Д

2

Кругловерха висока (висота більше ширини)

Об = (0,52 х П – 0,46 х Ш) х Ш х Д

3

Плосковерха всіх розмірів

Об = (0,56 х П – 0,55 х Ш) х Ш х Д

4

Гостроверха (шатрова)

Об = (П х Ш х Д) : 4

Стіг

1

Високий

Об = (0,04 х П – 0,012 х С) х С2

2

Низький

Об = С2 х П : 33

Визначити об’єм соломи можна і за допомогою таблиць, розроблених науково-дослідними установами. Наприклад, для визначення об’єму круглих стогів можна скористатися даними табл. 2.

Таблиця 2. Дані для розрахунку об’єму круглих стогів

Довжина окружності, м

Перекидка, м

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15*

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

10

11,95

16,9

11

13,1

18,1

23,2

12

14,2

19,25

24,7

31,15

13

15,25

20,5

26,35

33,5

14

16,05

21,8

28,1

35,8

44,3

15

16,8

23,0

29,55

38,15

47,35

58,0

16

24,2

31,15

40,5

50,4

62,0

75,0

17

25,35

32,85

42,85

53,35

65,8

79,4

18

26,5

34,5

45,25

50,5

69,35

83,7

96,6

114,6

19

36,0

47,5

59,55

Комментарии к материалу

Оформить подписку на раздел «Агро»

Самая полная библиотека безопасных решений по бухучету, налогам и праву для с/х отрасли

4680 грн. / год

Купить

Лучшие материалы