Подписывайся на информационную страховку бухгалтера
Подписаться

Щодо запобігання негативному впливу відходів упаковки

Редакция

09.02.2016 191 0 0

Зареєстровано законопроект № 4028 „Про упаковку та відходи упаковки”.

Законопроектом пропонується визначити поняття упаковки та її відходів, виробник упаковки, системи поводження з відходами упаковки, інших, які охоплюють діяльність, що пов’язана з проектуванням, виробництвом, кінцевим використанням упаковки і запобіганням утворенню та накопиченню її відходів.

Проектом Закону встановлюються правові основи для створення організацій розширеної відповідальності виробників упаковки, що мають статус неприбуткових організацій, зареєстрованих відповідно до законодавства України і їх функціонування на принципах спільного (солідарного) обов’язку та економічної зацікавленості її учасників (виробників упаковки) в організації роздільного збирання відходів упаковки з метою забезпечення виконання встановлених норм їх перероблення та утилізації.

Передбачається закріпити на законодавчому рівні принцип «розширеної відповідальності виробника». Цей принцип передбачає прийняття повернутих продуктів та відходів, що лишилися після використання таких продуктів, так само як і подальше управління відходами та фінансова відповідальність за таку діяльність».

Для виконання цих вимог встановлюються обов’язок виробників упаковки виконувати встановлені законопроектом норми з перероблення та утилізації відходів упаковки. Проектом Закону пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею 82-8, щодо введення штрафних санкцій, що застосовуються до посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян - суб’єктів підприємницької діяльності за правопорушення у сфері поводження з відходами.

Крім того, зазначеним актом:

1) визначаються вимоги до упаковки, в тому числі до маркування і декларування;

- затверджуються норми утилізації та перероблення відходів упаковки на перші 5 років дії Закону;

2) визначається порядок самостійного чи через організацію розширеної відповідальності виконання норм перероблення та утилізації відходів упаковки: 

- встановлюється реєстрація виробників упаковки та організацій розширеної відповідальності ;

- визначаються повноваження органів місцевого самоврядування у сфері поводження з відходами упаковки.

Джерело: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/we...

Комментарии к материалу

Лучшие материалы