Подписывайся на информационную страховку бухгалтера
Подписаться

Планується відмінити кримінальну відповідальність за дискримінацію

Редакция

16.02.2016 236 0 0

Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу)» (законопроект № 3501).

Законопроектом уточнюється термінологічний апарат, доповнюється перелік повноважень Уповноваженого ВР з прав людини щодо запобігання та протидії дискримінації, а також усуваються прогалини в законодавстві про відповідальність за порушення законодавства в сфері запобігання та протидії дискримінації в Україні.

Так, пропонується надати омбудсману повноваження видавати (за результатами розгляду звернень осіб або груп осіб з питань дискримінації) обов'язкові для виконання вимоги (приписи) про усунення порушень законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації.

Крім того, проектом пропонується внести зміни до статті 161 Кримінального кодексу, виключивши кримінальну відповідальність за дискримінацію (пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв), і замінити її адміністративною відповідальністю шляхом доповнення КпАП статтею 188-48 «Порушення законодавства у сфері запобігання і протидії дискримінації ».

Зазначені зміни забезпечать пропорційність і співмірність відповідальності в цій сфері і значно спростять процедурний механізм розгляду судами справ за фактами дискримінації, відзначають автори проекту.

Джерело: http://www.rada.gov.ua/news/Novyny/12...

Комментарии к материалу

Лучшие материалы