Подписывайся на информационную страховку бухгалтера
Подписаться

Для оформлення землі потрібно буде лише два відвідування держорганів - проект

Громадянин повинен буде прийти в держоргани тільки двічі.

Один раз - щоб заявити про своє бажання оформити землю, другий раз - забрати правовстановлюючі документи

Забюрократизовану процедуру оформлення землі пропонується спростити, делегувавши центрам адмінпослуг і зробивши їх уповноваженими посередниками між громадянами і чиновниками.

У цьому полягає один з пунктів концепції реформування діючої системи земельних відносин, підготовленої фахівцями Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

"На мій погляд, нам вдалося придумати саме ту архітектуру двоетапної аграрної реформи, яка відповість на всі стоять перед нами питання і виклики", - пише в статті глава Госгеокадастра Максим Мартинюк.

Концепція являє собою пакет з шести законопроектів, спрямованих на вирішення найбільш гострих проблем земельних відносин. Розробники при цьому намагалися уникнути ризиковано-радикальних кроків, яким неминуче стала б відміна мораторію.

З цього пакету законопроектів один -"Про обіг земель" є повноцінним новим законом, решта ж змінюють діючі нормативні акти, що, за словами Мартинюка, "дозволяє сподіватися на їх проходження в парламенті".

Мета - спростити процедури оформлення землі, які зараз нераціонально забюрократизовані. "Ми пропонуємо спростити систему, зробивши центри надання адмінпослуг (ЦНАП) уповноваженими посередниками між громадянами і чиновниками.

Громадянин повинен буде прийти в держоргани тільки двічі.

 У перший візит громадянин уповноважує ЦНАП представляти його інтереси на всіх інших етапах, в тому числі для підписання договору та найму землевпорядній організації. Щоб зняти питання про зловживання, ціни на ключові послуги, наприклад землевпорядні роботи, пропонується зафіксувати: "Громадянин буде знати, що і скільки коштує, його не ганяти по посередникам, в кінці всіх процедур він отримає здачу.

Комісійні ЦНАП в нашому концепті не передбачені - зрештою, він просто робить ту роботу, для якої створювався ".

Основне призначення ЦНАП - відокремити чиновника, що надають адмінпослуги, від громадянина, який цю адмінпослугу замовляє, виключаючи тим самим можливість корупції. Принаймні впровадження спрощеної системи оформлення землі через ЦНАП якість їхньої роботи має підтягнутися - Госгеокадастр ініціював дискусію про це з зацікавленими міністерствами.

Для розробки концепції було проведено десятки дискусій, зібрано кращі експертні сили програм Єврокомісії та Агентства міжнародного розвитку США, найбільших аграріїв і кращі уми вітчизняної аграрної науки.

При її розробці враховувалися думки суміжних відомств, бізнесу, сільгоспвиробників та представників науки. Нагадаємо, що 1 січня 2016 закінчується мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Джерело: http://zn.ua/ECONOMICS/dlya-oformleni...

Комментарии к материалу

Лучшие материалы