Подписывайся на информационную страховку бухгалтера
Подписаться

Чи є публічною інформацією договір за результатами державних закупівель?

Розпорядники інформації вельми неохоче надають на інформаційні запити копії договорів, укладених за результатами державних закупівель, мовляв, ці документи містять комерційну таємницю, яку приватні фірми не бажають розголошувати. Однак такі договори є публічною інформацією і мають надаватись громадянам, - переконаніексперти Центру політичних студій та аналітики, однак зазначають, що є  обмежений перелік винятків, на які це правило не поширюється. 

У своєму посібнику «Як забезпечити доступ до публічної інформації̈: шпаргалка для розпорядників» юристи ЦПСА наводять наступні аргументи. 

Публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених законом. 

Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

Однак варто пам’ятати, що зазначене положення не поширюється на окремі випадки, а саме: коли оприлюднення або надання такої інформації може завдати шкоди інтересам національної безпеки, оборони, розслідуванню чи запобіганню злочину. 

Джерело: https://dostup.pravda.com.ua/digest/p...

Комментарии к материалу

Лучшие материалы