Подписывайся на информационную страховку бухгалтера
Подписаться

Акціонери не відповідають за зобов’язаннями збанкрутілого АТ

Акціонери не відповідають за зобов’язаннями товариства і несуть ризик збитків, пов’язаних з діяльністю товариства, тільки в межах належних їм акцій. До акціонерів не можуть застосовуватись будь-які санкції, що обмежують їх права у разі вчинення протиправних дій товариством або іншими акціонерами.

Тому визнано безпідставними позовні вимоги працівниці збанкрутілого акціонерного товариства (АТ) до Фонду держмайна із часткою в статутному капіталі АТ 92,9%, про стягнення заборгованості із заробітної плати та компенсації моральної шкоди. Зокрема, через відсутність у самого АТ ліквідного майна для погашення вимог кредиторів першої черги — заборгованості із зарплати.

Позивачка при цьому посилалася на статтю 619 Цивільного кодексу України, згідно з якою договором або законом може бути передбачена поряд із відповідальністю боржника додаткова (субсидіарна) відповідальність іншої особи.

Однак, з позиції суду, до спірних правовідносин має застосовуватись трудове законодавство, зокрема Кодекс законів про працю України. А додаткова (субсидіарна) відповідальність не може застосовуватись до трудових правовідносин, оскільки вона виникає лише у разі порушення зобов’язання, якого між сторонами не існувало.

Відхилено і посилання позивачки на норми Конституції України та міжнародного права щодо захисту прав та основоположних свобод людини. Адже вони не виключають застосування законодавства України, що регулює спірні правовідносини, і не передбачають стягнення такої заборгованості з акціонерів АТ.

Ухвала Апеляційного суду Донецької області від 05.01.2016 № 243/10459/15-ц

 

 

Комментарии к материалу

Лучшие материалы