Подписывайся на информационную страховку бухгалтера
Разделы:
Подразделы:
Подразделы:
Подразделы:

Зариблення зимувальних ставів: нюанси оформлення

Із цієї статті ви дізнаєтесь: як правильно організувати та документально оформити процес пересадки рибопосадкового матеріалу (за видами риб) із вирощувальних ставів до зимувальних.

Пересадка цьоголіток коропа та рослиноїдних риб

Перш за все зауважимо, що облов вирощувальних ставів та пересадження цьоголіток коропа та рослиноїдних риб у зимувальні стави здійснюється за температури води не вище 6–7 0С і має бути завершеним до настання заморозків. Облови ставів проводять у стислі строки (не більше 15 діб), оскільки затримка цьоголітки у вирощувальних ставах призводить до ослаблення організму риби та зниження її зимостійкості.

При пересадці цьоголіток коропа та рослиноїдних риб необхідно:

  • підрахувати вирощених цьоголіток. Це здійснюють, як правило, об’ємно-ваговим методом, зважуючи та перераховуючи кожну ємність із виловленою рибою;
  • визначити їх загальну масу. Чим вище маса риби та її вгодованість, тим більше рівень її виживання після зимівлі. Так, до посадки у зимувальні стави маса цьоголітки коропа за нормативами для господарств різних фізико-географічних зон має становити 25–30 г. При масі понад 25 г виживання однорічки коропа становить 80–96 %, 20–25 г – 70–80 %, 15–20 г – 60–70 %; 10–15 г – 30–50 %, менше 10 г – не більше 20 % (таку малечу зазвичай розміщують в окремому ставу).

Щільність посадки стандартних цьоголіток коропа та рослиноїдних риб у зимувальні стави при умові роздільного утримання риби становить (тис. шт/га):

  • для коропа: у Поліссі – 600, у Лісостепу та Прикарпатті – 650; Північному Степу – 700–750; Південному Степу – 700–750;
  • для рослиноїдних риб відповідно: 450, 450, 500–550, 500–550.

Щільність посадки цьоголітки великоротого буфало у зимувальні стави становить 300–400 тис. шт/га. Вихід однорічок після зимівлі – не менше 75–80 %.

Пересадка цьоголіток осетрових риб

Облов вирощувальних ставів та пересадження цьоголіток стерляді у зимувальні стави здійснюється на початку жовтня. Усю виловлену цьоголітку сортують за розмірами та масою і поміщають до спеціальних зимувальних ставів площею до 0,5 га, глибиною 2,5–3 м. У зимувалах цьоголітку стерляді утримують до кінця березня наступного року (5–5,5 місяця).

Щільність посадки на зимівлю цьоголітки стерляді залежно від її середньої маси (25–50 г) становить від 60 до 120 тис. шт/га (при виживанні до 90 %).

Слід знати, що порівняно з нормами, прийнятими у коропівництві, масу посадки веслоноса у зимувальні стави доцільно зменшити в 3–4 рази. Зимове утримання веслоноса передбачає окреме від інших риб утримання у зимувалах.

Зауважимо, що вказані вище норми можна знайти у таких нормативно-методичних виданнях:

  • Інтенсивне рибництво: Збірник інструктивно-технологічної документації. – К.: Аграрна наука, 1995. – 186 с.
  • Андрющенко А. І., Алимов С. І. Ставове рибництво. – К.: НАУ, 2008. – 636 с.
  • Методи підвищення природної рибопродуктивності ставів. – К.: Інститут рибного господарства УААН, 1998. – 123 с.

Транспортування рибопосадкового матеріалу

До зимувальних ставів рибопосадковий матеріал завозять спеціальним транспортом у живорибній тарі або поліетиленових пакетах (п. 70 Правил транспортування тварин, затверджених постановою КМУ від 16.11.11 р. № 1402, далі – Правила № 1402).

Існують певні норми втрат риби при транспортуванні. Нормативи перевезення риби у рибницьких господарствах наведено в додатку 5 до Правил № 1402. Згідно із цими нормативами відходи при транспортуванні вимірюються у відсотках до обсягу завантаження і залежать від тари та віку риби. Норми транспортування для деяких видів риби наведемо в таблиці:

№ з/п

Спосіб перевезення

Час перевезення, год.

Короп

Рослиноїдні риби

Пелядь

Щука

1

2

3

4

5

6

7

1

Спеціалізованим живорибним автотранспортом (місткість цистерн 3 м3), кг:

– цьоголітки та однорічки

 

 

До 3

 

 

600

 

 

400

 

 

250

х

3–6

400

300

200

6–12

300

200

150

12 і більше

200

150

100

2

У брезентових чанах місткістю не менше 2 м3, кг:

– цьоголітки та однорічки

 

До 3

 

400

 

х

 

х

 

3–6

250

3

У поліетиленових пакетах (20 л води) із киснем,

тис. екз.:

– личинки

 

 

24

 

 

50–100

 

 

50

 

 

50

 

 

10

– мальків

24

10–15

10-15

10

2

4

У молочних бідонах або поліетиленових пакетах

(40 л води) без кисню, тис. екз.:

– личинки

 

 

Не більше 2

 

 

100–200

 

 

100

 

 

80

 

 

15

– мальків

Не більше 2

8–16

8

6

1

5

У живорибних вагонах із механічною аерацією во-
ди (об’єм води 20 м3), кг:

– цьоголітки та однорічки

 

 

До 12

 

 

1 600

 

 

1 100

 

 

900




х

 

12–24

1 400

1 000

800

24–48

1 200

750

х


Документальне оформлення

Результати зариблення зимувального ставу фіксуються в Акті про зариблення (форма № А-10, затверджена наказом Мінагропроду від 19.06.12 р. № 362, далі – Наказ № 362, див. фрагмент у кінці консультації). Акт складається в двох примірниках спеціально створеною комісією на кожний зимувальний став після його повного зариблення.

Для встановлення загальних результатів зариблення зимувальних ставів на підставі актів за формою № А-10 головний рибовод (рибовод) складає в двох примірниках Зведену відомість про зариблення (форма № А-11, затверджена Наказом № 362). Після затвердження керівником перший примірник відомості передається до бухгалтерії підприємства, а другий залишається у справах рибовода. У відомості вказуються:

  • у графах 1 та 2 – номери ставів та їх площа (га/м2);
  • графі 3 – строки зариблення;
  • графах 4–15 – дані про вік риби, використаної для зариблення, за видами (у тис. шт., тис. шт. на 1 га), їх середня маса (г) та загальна маса риби (кг);
  • графах 16 та 17 вказують, скільки посаджено разом видів різновікових груп риби (у тис. шт. та кг).

Відомість підписується керівником структурного підрозділу, головним рибоводом, відповідальними особами, бухгалтером та затверджується керівником підприємства (або фізособою-підприємцем).

Фрагмент

Форма № А-10

<...>

Суб’єкт господарювання
Виробничо-комерційна фірма «Агропродресурси»

(найменування/прізвище, ім’я, по батькові)

Код згідно з ЄДРПОУ / реєстраційний ЗАТВЕРДЖУЮ
номер облікової картки платника податків/ Керівник суб’єкта господарювання серія та номер паспорта 23581583 (юридичної особи) / фізична особа – підприємець Семеняка

(підпис)

Структурний підрозділ с. Шевченкове«17» жовтня 2014 р.

 

Акт № 4
про зариблення
вирощувального, нагульного, зимувального ставу, садка, басейну, лотка, іншого об’єкта

(непотрібне закреслити)

№ ставів
(категорія), садків,
басейнів, лотків

Площа, га

Дата

Вид і вік риби

Кількість,
шт.

Маса

середня,
г

усього, кг

1

2

3

4

5

6

7

1

0,7

17.10

Цьоголітки коропа

152 000

30

45 600

Цьоголітки товстолобика

51 200

25

12 800

Усього

х

х

203 200

х

58 400


Середня глибина заповнення – 1,5 м, температура води – 6 0С.

Зариблення зимувальних ставів проводилось вирощеним на підприємстві рибопосадковим матеріалом.

Проведена профілактична обробка 5%-ним водним розчином хлористого натрію (кухонної солі), малахітовим зеленим з метою уникнення травматизації з розрахунку 3 мг малахітового зеленого на 1 л води з експозицією 401.

Акт складено на підставі накладних № 29/14-НРЇ, 30/14-НРЇ, 32/14-НК, 33/14-НК, 35/14-НК, 37/14-БА

<...>

Комментарии к материалу
Быстрая регистрация
Будьте в курсе изменений и актуальных тем, задавайте вопросы.
Статьи по теме
05.05.2025
Документирование пастбищных кормов: методы определения урожайности + образцы оформления
Пастбищные корма включают зеленую массу культурных, улучшенных и природных пастбищ, которая используется на корм непосредственно на поле (на корню), а также скошенную для заготовки силоса, сенажа, травяной муки или сена. От правильного документирования этого процесса зависит точность учета корм...
14.03.2025
Перевод животных из группы в группу: основания, периодичность, учет
Для эффективного животноводческого производства и контроля за поголовьем важно отдельно удерживать и учитывать животных разных видов и возрастно-половых (технологических) групп. Это связано с различиями в уходе, рационах кормления и производственных процессах. Как правильно перевести животных из одн...
Популярное
03.04.2025
Должностная инструкция для председателя фермерского хозяйства
В этом материале рассмотрим, как правильно составить должностную инструкцию для председателя фермерского хозяйства (далее – ФХ). В частности, выясним, какие разделы должна иметь инструкция и в каком случае в нее следует изменять. В этом материале рассмотрим, как правильно составить должностную...
21.03.2025
Как ФХ определить своих конечных бенефициаров
Юридические лица (в т. ч. ФХ) должны подавать информацию о своих конечных бенефициарных владельцах (далее – КБВ) (или об их отсутствии). За несвоевременное представление такой информации предусмотрены штрафные санкции. О порядке и сроках такого информирования расскажем в данной статье. Юридич...
10.04.2025
Как принять нового члена в фермерское хозяйство
На законодательном уровне правилам приема нового члена в фермерское хозяйства (далее – ФХ) уделено мало внимания. В то же время, это одно из важных действий, без которых не обходится ни одно ФХ. В данном материале расскажем, чем регулируется процедура приема нового члена в ФХ, из каких этапов ...
Новое
05.05.2025
Документирование пастбищных кормов: методы определения урожайности + образцы оформления
Пастбищные корма включают зеленую массу культурных, улучшенных и природных пастбищ, которая используется на корм непосредственно на поле (на корню), а также скошенную для заготовки силоса, сенажа, травяной муки или сена. От правильного документирования этого процесса зависит точность учета корм...
28.03.2025
Расчет себестоимости работ, выполненных рабочими лошадьми
На сельскохозяйственном предприятии есть рабочие лошади, которых используют в качестве живой тягловой силы, обеспечивая перевозку грузов и выполнение разнообразных хозяйственных задач. Но возникает вопрос: как правильно рассчитать себестоимость их услуг, определить калькуляционную единицу и учесть п...
14.03.2025
Перевод животных из группы в группу: основания, периодичность, учет
Для эффективного животноводческого производства и контроля за поголовьем важно отдельно удерживать и учитывать животных разных видов и возрастно-половых (технологических) групп. Это связано с различиями в уходе, рационах кормления и производственных процессах. Как правильно перевести животных из одн...
Лучшие материалы