Подписывайся на информационную страховку бухгалтера
Подписаться

Які новації перебачено для платників єдиного податку у 2016 році?

Як і попереднього року в 2016 році відповідно до Податкового кодексу передбачається чотири групи платників єдиного податку.

Проте, тепер на третю групу платників ЄП наклали певні обмеження, а саме: у 3-й групі зможуть знаходитися лише підприємці, у яких протягом календарного року обсяг річного доходу не перевищує 5 000 000 гривень. Також цій групі платників знято обмеження на кількість найманих працівників.

Розглянемо ставки податків для кожної з груп.

Для 1-ї та 2-ї груп ставки єдиного податку змін не зазнали. Вони залишатимуться фіксованими, але при цьому застосовуватимуться до більшого розміру бази оподаткування.

 Оскільки, з 1 січня 2016 року мінімальну зарплату встановлено у розмірі 1378 грн, то місячна сума єдиного податку становитиме:

  • для платників 1-ї групи 137,8 грн;
  • для платників 2-ї групи  275,6 грн.

Для платників 3-ї та 4-ї груп платників податку ставки єдиного податку збільшуються (згідно зі ст. 293 ПКУ). Так, для 3-ї групи ставки замість 2% (для платників ПДВ) і 4% (для неплатників ПДВ) збільшаться відповідно до 3% та 5%. Як і в попередньому році базою нарахування для даних підприємств є сума отриманого доходу.

Утому випадку, якщо підприємства платники ЄП отримали дохід  із порушенням умов перебування на спрощеній системі оподаткування, застосовуватимуться інші ставки:

  • для підприємців 1-2 груп 15%;
  • для платників 3-ї групи – 6% або 10%. Тобто, подвійна ставка, розмір якої залежатиме від того, за якою ставкою сплачуватиме платник податку єдиний податок.

Для платників єдиного податку 4-ї групи розмір ставок податку з одного гектара сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду залежить від категорії (типу) земель, їх розташування та становить (у відсотках бази оподаткування):

  • для ріллі, сіножатей і пасовищ (крім ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, а також ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників, які спеціалізуються на виробництві (вирощуванні) та переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті, або надані їм у користування, у тому числі на умовах оренди) – 0,81;
  • для ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, – 0,49;
  • для багаторічних насаджень (крім багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях) – 0,49;
  • для багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, – 0,16;
  • для земель водного фонду – 2,43;
  • для ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників, які спеціалізуються на виробництві (вирощуванні) та переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті, або надані їм у користування, у тому числі на умовах оренди, – 5,4.

РРО для платників єдиного податку

Законопроект № 3688 не передбачає ніяких змін щодо РРО. Тобто, як і зараз, реєстратори касових операцій не будуть застосовувати платники єдиного податку, відповідно до п. 296.10 ПКУ:

  • 1-ої групи;
  • 2-ої і 3-ої груп (фізособи – підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 000 000 гривень. У разі перевищення в календарному році цього обсягу доходу застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Джерело: http://www.pidpryemets.com/yaki-novat...

Комментарии к материалу

Лучшие материалы