Подписывайся на информационную страховку бухгалтера
Подписаться

Пілотний проект Prozorro показав, як економить держкошти

Близько двох місяців тому Верховна Рада України прийняла закон, що регулює державні закупівлі відповідно до міжнародних стандартів. Тоді ж, 15 вересня 2015 за законопроект №2087а проголосував 251 народний депутат. Зараз державні закупівлі набирають стрімкі обороти.

Все буде Prozorro

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефедов зазначив, що реформа системи державних закупівель має приголомшливі результати. Так, за 9 місяців з моменту старту реформи та впровадження системи електронних державних закупівель Prozorro понад тисячу державних органів влади та місцевого самоврядування почали проводити закупівлі відкрито – через електронні торгові майданчики.

Станом на сьогодні оголошено близько 20 тендерів на суму понад 4,9 мільярда гривень. Завдяки електронним закупівлям державі вдалося заощадити 386 млн гривень.

“На майданчику Zakupki.Prom.ua з квітня по жовтень оголошено більше 5 тис. закупівель на суму майже 3,5 млрд грн. Найбільшими закупщиками є Міністерство оборони України, Міністерство внутрішніх справ України, Конституційний суд України, Національний банк України, Укрпошта, Укргазвидобування, Нафтогаз України, Національний університет імені Т. Шеченка. Всього майданчиком користується сьогодні більше тисячі держзакупщиків “, – розповів Finance.UA директор торговельного майданчику комерційних та державних закупівель Zakupki.Prom.ua Микола Жандоров.

Комерційних закупівель на платформі Zakupki.Prom.ua за той же період часу (з квітня по жовтень) було здійснено більше 6000. Загальна сума цих закупівель – близько 600 млн грн.

Більше того, як зазначив Максим Нефедов в даний момент на узгодження з держорганами підготовлено законопроект про державні закупівлі, який передбачає проведення усіх закупівель в електронному форматі.

“Ми дуже сподіваємося, що Верховна Рада знайде в собі сили, щоб наприкінці року цей закон прийняти і починаючи з першого січня 2016 ми почнемо поступове переведення всіх державних замовників в електронний формат”, – зазначив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефедов вчора на Zakupki.Forum.

Що ж стосується самого бізнесу, то він також охоче долучається до формату онлайн-закупівель. “Завдяки проведенню тендерів в онлайні, закупівельники економлять в середньому 15% бюджету, а це мільйони гривень”, – зазначив директор торгового майданчику комерційних та державних закупівель Zakupki.Prom.ua Микола Жандоров. Середня економія на держзакупівлі – 18%. Всього системі Prozorro з лютого 2015 зберегла для бюджету країни майже 400 млн гривень.

Нам необхідна довіра

Проведення закупівель через електронні торгові майданчики дозволяє закупникам витрачати на 60% менше часу в порівнянні з паперовими тендерами, гарантує прозорість результату і фактично унеможливлює корупцію. Для постачальників, в основному представників малого та середнього бізнесу, електронні закупівлі – це нові перспективні ринки збуту, клієнти і можливості для розвитку бізнесу.

“Насамперед, ми зацікавлені у побудові нової, не корумпованої і абсолютно прозорої системи закупівель, яка доступна для всіх учасників ринку, а не тільки для закритого кола обраних. Для нас це можливість попрацювати на користь своєї держави. Також, ми створюємо для наших клієнтів (а це понад 0,5 млн компаній – в основному, представників малого та середнього бізнесу) новий суттєвий ринок збуту їх товарів і послуг “, – відзначає Микола Жандоров.

Процес електронних торгів дозволяє розширити український ринок, надає можливість українським компаніям виходити на міжнародні майданчики. Брати участь у міжнародних торгах – це шанс збільшити український експорт.

Однак, на даний момент, як стверджує Максим Нефедов, зараз необхідно боротися за довіру: “довіра – найголовніша річ в економіці. А також за максимальне скорочення корупційної складової в країні і поповнення коштів до бюджету держави “.

Нефедов заявив, що в 2015 році держава на закупівлі витратила приблизно 250 млрд гривень, на даний момент, держава виступає найбільшим закупником в Україні.

“Під державою я називаю всіх тих, хто підходить під закон про держзакупівлі, тобто – Центральний бюджет, муніципальні бюджети місцеві, це держпідприємства, холдинги. Зрозуміло, якщо говорити ширше, то ця сума буде ще більше, і вона дуже значна “, – підмітив Максим Нефедов.

“Більше того, вся сума, всі гроші, які зібрані з ваших з нами податків, і відповідно, неефективна трата не тільки означає, що у нас горить менше ліхтарів на вулиці, побудовано менше кілометрів доріг, але це ще пряме розбазарювання коштів. Далі можна по ланцюжку вести, це дуже далеко, грошей весь час не вистачає, значить повинні бути високі податки, значить, якщо ці гроші крадуться вони використовуються для того фінансувати корумповані правоохоронні органи, суди, прокуратуру і так далі, і щоб від усього від цього відкуповуватися ці ж гроші використовуються для фінансування політичних партій, завішування містами десятками тисячами рекламних бордів, такий власне кажучи замкнуте коло. Завдання це коло розірвати “.

Система потребує кардинальної зміни. Ці зміни МЕРТ бачить у двох речах: перше – радикальне підвищення прозорості закупівель; друге – зниження бар’єру участі для бізнесу.

Держторг – це просто

Переважна більшість представників малого та середнього бізнесу “без зв’язків” раніше навіть не розглядали можливість участі в держторгах. Причина тому – складності, слабка інформованість і зарегульованість паперових процедур.

Все, що на сьогодні підприємцю необхідно мати для того, що б взяти участь в допорогових держзакупівлях – комп’ютер з виходом в інтернет і можливість виконати держзамовлення. Поки мова йде переважно про допорогові закупівлі: до 100 тис. грн. на товари та на послуги та до 1 млн.грн. на роботи.

“Замовляють міністерства і відомства все, що завгодно – від чаю, ручок, офісного паперу до медикаментів, палива і протигазів. Наприклад, Міністерство оборони закуповує як харчову плівку з логотипом на суму 54 тис грн, так і дизельне паливо на суму 120, 355 2млн грн “, – розповіли Finance.UA представники Zakupki.Prom.ua.

В електронних торгах може брати участь будь-яка компанія, фірма, не залежно від свого доходу і капіталу. Крім цього, як заявив Максим Нефедов, є ще пілотний формат від Міністерства оборони, де спільним наказом міністерства і Міністерства фінансів допорогові закупівлі також будуть переведені на електронний формат.

Комментарии к материалу

Лучшие материалы