Подписывайся на информационную страховку бухгалтера
Подписаться

Імпортний збір буде скасовано з 1 січня

Імпортний збір буде скасований з 1 січня, повідомила заступник міністра фінансів Олена Макеєва, виступаючи на Українському фармацевтичному форумі Адама Сміта в Києві в середу.

"Додаткові імпортні мита скасовуються з 1 січня - це наше зобов'язання, яке було погоджено з МВФ. З нового року додатковий імпортний збір працювати не буде. Про це Мінфін говорив неодноразово", - сказала вона, відповідаючи на питання представників фармацевтичної індустрії.

Коментуючи перспективи створення спеціального фонду, в який акумулюватимуться кошти, отримані від введення ПДВ у розмірі 20% на ліки, і які планується направляти на компенсацію населенню втрат від подорожчання ліків. О.Макеєва зазначила, що "створити фонд нескладно і адмініструвати його нескладно, але проблема в тому, що ми не знаємо, коли проект буде ухвалено в парламенті".

Крім того, заступник міністра уточнила, що "основна проблема не в створенні спецфонду, а в програмах, які він фінансуватиме, щоб гроші доходили до реального пацієнта, а не залишалися на якихось рахунках в міністерствах і держадміністраціях".

"Технічно акумулювати кошти - це не проблема. Проблема в тому, що потрібний механізм, який гарантуватиме розподіл і з яким усі будуть згодні, хоч би на перехідній період, поки не буде введена реімбурсація", - сказала вона.

Відповідаючи на запитання, чому Мінфін готовий представити свій проект Податкової реформи тільки наступного тижня, О.Макеєва зазначила, що "якби не було альтернативної реформи, то наш закон був би в парламенті вже у вересні - він був готовий для голосування".

Як повідомлялося, в жовтні Кабінет Міністрів України схвалив проект закону про скасування додаткового імпортного збору з 1 січня 2016 року.

Імпортний збір був введений 25 лютого 2015 року у зв'язку з різким погіршенням платіжного балансу, було введено додатковий імпортний збір на імпорт, окрім критичного, прописаний в прийнятому парламентом наприкінці 2014 року на пропозицію уряду законі "Про стабілізацію платіжного балансу України".

Додатковим імпортним збором за ставкою 10% обкладаються готові харчові продукти; продукти, жири і олії тваринного і рослинного походження; алкогольні і безалкогольні напої; тютюн і його замінники; оцет; живі тварини (товарні групи 1-24 по УКТЗЕД). Під 5% збір підпадають усі інші товари за винятком "життєво важливих", до яких парламент зарахував більшість енергоносіїв, а також деякі медикаменти.

Міністерство охорони здоров'я пропонувало затвердити перелік лікарських засобів, які не є об'єктами оподаткування додатковим імпортним збором. Представники фарміндустрії заявили, що це створить передумови для корупції.

Генеральна рада світової організації (СОТ) Торгівлі 29 липня підтвердила, що введений Україною додатковий імпортний збір відповідає вимогам угод СОТ.

Джерело: http://ua.interfax.com.ua/news/genera...

Комментарии к материалу

Лучшие материалы