Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Новини тижня для бюджетних установ (02.10.2023 - 06.10.2023)

06.10.2023 57 0 0

Бюджет. Бухгалтерський огляд

 

Роз’яснення НАДС: Включення періодів роботи для присвоєння чергового рангу держслужбовця

Національне агентство України з питань державної служби підготувало роз`яснення щодо включення періодів роботи для присвоєння чергового рангу державного службовця у зв’язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2023 року № 877 «Про внесення змін до Порядку присвоєння рангів державних службовців».

Мінекономіки: щодо викладацької діяльності керівника закладу загальної середньої освіти

Листом Міністерства освіти і науки України від 27.01.2023 № 1/1274-23 “Про право працівників закладів освіти займатися викладацькою діяльністю в своєму закладі освіти” зазначено, що відповідно до пункту 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 № 102 (далі – Інструкція № 102), керівним працівникам закладів освіти надано право вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в цьому закладі, але не більше 9 годин на тиждень (360 годин на рік), якщо вони за основною посадою отримують повний посадовий оклад (ставку).

Мінекономіки: щодо обчислення середньої заробітної плати для надання матеріальної допомоги

Обчислення середньої заробітної плати працівникам проводиться відповідно до норм Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 № 100 (зі змінами) (далі – Порядок).

Заява СПО об’єднань профспілок: Настав час для підвищення заробітної плати

Щороку 7 жовтня відзначається Всесвітній день дій за гідну працю, який за ініціативи Міжнародної конфедерації профспілок (МКП) та підтримки Міжнародної організації праці (МОП) проводиться з 2008 року. Профспілки на всіх континентах традиційно проводять різноманітні заходи, щоб привернути увагу урядів і роботодавців до проблем на ринку праці та соціально-економічного становища робітників і посилити боротьбу за трудові права.

Сумісництво не повинно загрожувати безпеці і здоров’ю працівника чи інтересам роботодавця

Згідно статті 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

 

Бюджет. Новини законодавства

 

В Україні запроваджено нову психосоціальну послугу з формування життєстійкості

3 жовтня Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову про реалізацію пілотного проекту із запровадження комплексної психосоціальної послуги з формування життєстійкості. Проект координуватиме Мінсоцполітики, він спрямований на підтримку та зміцнення психічного здоров'я українців.

Соціальний супровід військових та їх родин: уряд підтримав пілотний проєкт Мінсоцполітики

3-го жовтня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, що дає можливість посилити соціальну підтримку захисників та захисниць, їхній родин. Йдеться про пілотний проєкт щодо організації соціального супроводу військових та їхніх сімей на базі підрозділів Збройних Сил. 

Комітет з питань соціальної політики підтримує законодавче врегулювання домашньої праці

Третього жовтня відбулося чергове засідання Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Насамперед Комітет розглянув підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників за реєстр. № 5695.

Парламент проголосував за виплату компенсацій українцям, які самостійно відремонтували пошкоджене внаслідок війни житло

Верховна Рада України підтримали законопроект №10063 про зміни до Закону № 2923-IX, яким регулюється порядок виплати компенсацій громадянам, чиє житло було пошкоджене або зруйноване в результаті російської агресії. 

Ввезення товарів військового призначення в якості гуманітарної допомоги відбуватиметься за новим порядком

З 01 грудня 2023 року втрачає чинність постанова Кабінету Міністрів України від 01.03.2022 № 174 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану», а з нею і вимоги щодо надання до митних органів під час пропуску через митний кордон України гарантійних листів кінцевих користувачів товарів гуманітарної допомоги.

Коментарі до матеріалу