• Быстрый поиск надежных решений
    и практической информации
Получите доступ к более 2 миллионов готовых решений, публикаций и обзоров
Оформить
подписку

GlobalGAP дає перспективи українським аграріям

Ділові Новини

13.05.2015 33 0 0

Вже на початку наступного року має активно запрацювати зона вільної торгівлі України з ЄС. Значне місце серед українських товарів посяде продукція сільськогосподарської галузі. За даними Міністерства аграрної політики та продовольства, лідерами з її споживання у Європі стали Іспанія, Італія, Нідерланди, Польща, Португалія, Франція, Німеччина, Великобританія, Литва та інші. Так, за 3 місяці 2015 року до Іспанії надійшло 210,4 тис. т української продукції АПК, до Італії — 180,6 тис. т, до Нідерландів — 160,6 тис. т. Обсяги товарообороту постійно зростають.

Заразом фахівці звертають увагу українських аграріїв на той факт, що в більшості країн, які можуть стати стабільними споживачами української аграрної продукції, діють особливі вимоги до її якості та безпеки. Не випадково сьогодні в Україні все частіше обговорюються питання сертифікації сільськогосподарської продукції за системою GlobalGAP.

Є стандартні європейські правила, закріплені законодавчо, які стосуються перевірки продукції за якістю, — хімічного та радіаційного забруднення, а також забруднення мікробіологічного, Це перевіряється Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України, а також на кордоні митними та карантинними службами.
Та є і приватні стандарти, які застосовуються тією чи іншою країною, компанією. Вони можуть відрізнятися в різних країнах.
GlobalGAP — найбільш поширений приватний стандарт. Абревіатура GAP — це «good agricultural practice», перекладається як «належна сільськогосподарська практика». Стандарт стосується не стільки переробки продукції, а й циклу її виробництва, тобто, вирощування. І він спрямований, в першу чергу, на забезпечення споживача інформацією та гарантіями стосовно безпечності продукції. Тому основний його орієнтир — на покупця.

Джерело: http://www.agroperspectiva.com/ru/pre...

Комментарии к материалу