з/п

Реквізит ПН

Реквізит РК

1

2

3

Заголовна частина

1

«Зведена податкова накладна». Указується код ознаки зведеної ПН згідно з пп. 4 п. 11 Порядку № 1307:

– «1» – для зведених ПН, оформлених згідно з п. 198.5 ПК;

– «2» – для зведених ПН, оформлених згідно з п. 199.1 ПК;

– «3» – для зведених ПН, оформлених на суму перевищення бази оподаткування над договірною ціною;

– «4» – для зведених ПН, оформлених на безперервні та ритмічні постачання (п. 201.4, п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПК)

«До зведеної податкової накладної». Наводиться код ознаки зведеної ПН, до якої оформлявся РК.

На замітку! Код ознаки зведеної ПН указується і в РК, які складаються до зведених ПН, зареєстрованих в ЄРПН до 01.12.18 р. (тобто ставиться замість позначки «Х») (пп. 3.1.1 Листа № 36942)

2

«Складена на операції, звільнені від оподаткування». У цьому полі пишеться «Без ПДВ», якщо ПН і РК до неї складені на операції, звільнені від обкладення ПДВ згідно зі ст. 197, підрозд. 2 розд. ХХ ПК, нормами міжнародних договорів

3

«Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин». Заповнюється в ПН і РК до неї при оформленні ПН, яка не підлягає видачі покупцю, за однією із причин, наведених у п. 8 Порядку № 1307. Аналогічна позначка та відповідний тип причини вказується і в РК до ПН.

Для РК, які складаються для анулювання зайвої ПН, передбачений особливий тип причини «20»

4

«Найменування; прізвище, ім’я, по батькові – для фізичної особи – підприємця». Наводиться повна або скорочена назва покупця та постачальника. У цих полях слід указати (п. 201.1 ПК):

– для юросіб – повну або скорочену назву згідно зі статутними документами. Тобто правильними будуть обидва варіанти: Товариство з обмеженою відповідальністю «Шоколад» і ТОВ «Шоколад»;

– для фізосіб – П. І. Б. повністю.

Якщо ПН виписується інвестору в рамках виконання договору про поділ продукції, у рядку «Отримувач (покупець)» наводиться спочатку найменування оператора договору, а через кому – найменування інвестора, який фактично є стороною договору (п. 9 Порядку № 1307).

Якщо стороною договору є філія, якій делеговане право оформлення ПН, указується найменування головного підприємства, а через кому – найменування філії.

Якщо ПН і РК до неї складаються на неплатника ПДВ, пишеться «Неплатник»

5

«Індивідуальний податковий номер, номер філії». Указуються:

– ІПН постачальника та покупця – платників ПДВ. Якщо ІПН менше 12 знаків (наприклад, у фізосіб – 10 знаків), пусті комірки не заповнюються;

– номер філії. Реквізит заповнюється, якщо ПН складається філією або для філії (п. 7 Порядку № 1307). Якщо ПН оформляє головне підприємство, номер філії не вказується

6

«Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта». У цьому полі вказуються:

код ЄДРПОУ – для юросіб;

реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізосіб, які з релігійних переконань відмовилися від такого номера, повідомили про це орган ДФС і мають відповідну відмітку в паспорті);

– реєстраційний (обліковий) номер, присвоєний органом ДФС, – для платників, які не є юрособами (наприклад, уповноважених осіб договорів про спільну діяльність на території України без створення юрособи).

На замітку! У реквізитах постачальника податковий номер у ПН і РК заповнюється завжди, за винятком випадків, коли ПН/РК оформлена отримувачем послуг від нерезидента з місцем надання на території України (п. 3.2 Листа № 36942).

У реквізитах покупця податковий номер заповнюється тільки в ПН і РК, виписаних на платника ПДВ і на неплатників за операціями, переліченими в п. 10 Порядку № 1307 (п. 3.2 Листа № 36942), а також у ПН із типом причини «15» (ЗІР, категорія 101.16).

Водночас заповнення цього поля у випадках, коли його заповнювати не треба, не вважається помилкою (п. 3.2 Листа № 36942)

Розділ Б

7

Графа 2 ПН, гр. 3 РК «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця». Наводиться повний перелік товарів (послуг), що поставляються. Кількість найменувань товарів (послуг) в одній ПН не може перевищувати 9 999 позицій (пп. 1 п. 16 Порядку № 1307). Якщо позицій більше, на решту позицій виписується наступна ПН із новим номером.

Важливо! Номенклатура в гр. 2 ПН повинна відповідати первинним документам, якими підтверджується операція постачання товарів (послуг). Причому невідповідність даних ПН даним первинного документа може призвести до втрати податкового кредиту покупцем (ІПК ДФС від 17.08.18 р. № 3573/6/99-99-15-03-02-15/ІПК; ЗІР, категорія 101.16)

8

Графи 2.1, 2.2 «код причини коригування, номер групи коригування». Тут указується:

– у гр. 2.1 – умовний код причини коригування. Перелік цих кодів наведено в таблиці 1 Листа № 36942, а також на офіційному веб-порталі ДФС. При заповненні РК у програмному забезпеченні (наприклад, в M.E.Doc) код обирається з довідника. Код залежить від причини оформлення РК (докладніше див. «РК при зміні номенклатури», «РК при зміні кількості товарів (послуг)», «РК при повному поверненні товарів (послуг) або передоплати», «Анулювання помилкової ПН - складаємо РК», «Бюджетне відшкодування ПДВ: декларуємо та отримуємо»);

– гр. 2.2 – код причини коригування, який поєднує в одну групу рядки РК, що коригують один рядок ПН

9

Графи 3.1, 3.2, 3.3 ПН і 4.1, 4.2, 4.3 РК. Тут наводиться код товарів згідно з УКТЗЕД і код послуг згідно з ДКПП.

Нагадуємо! Якщо в ПН/РК вказуються імпортні та підакцизні товари, код УКТЗЕД повинен містити 10 знаків. Для українського товару (послуги) допускається відображення коду товарів (послуг) на рівні перших чотирьох знаків (п. 201.1 ПК).

Також у випадку постачання імпортного товару в гр. 3.2 ПН і гр. 4.2 РК робиться позначка «Х».

Зазначимо, що відсутність цієї позначки не є помилкою і не приведе до втрати податкового кредиту за умови, що код УКТЗЕД для імпортного товару буде десятизначним (ЗІР, категорія 101.16)

10

Графи 4, 5 ПН і 5, 6 РК. Наводиться умовна позначка (українська) одиниці виміру товарів (послуг), у гр. 5 – відповідний код. Якщо для товару (послуги) умовами договору встановлена одиниця виміру, якої немає в Класифікаторі, тоді в ПН указується одиниця виміру, визначена договором, а гр. 5 не заповнюється.

Помилки в цьому реквізиті (не є обов’язковим) не заважають ідентифікувати товари (послуги), що поставляються, тому не вважаються підставою для позбавлення покупця права на податковий кредит. Однак ДФС і при заповненні цього реквізиту також наполягає на відповідності з первинним документом (ЗІР, категорія 101.16)

11

Графи 6, 7. У них указуються:

– числове значення, яке відображає кількість (обсяг) товарів (послуг), що поставляються (гр. 6);

– ціна постачання одиниці товарів (послуг) (гр. 7).

Ціна вказується в гривнях із копійками, тобто із двома знаками після коми, крім цін, які підлягають держрегулюванню. ДФС у своїх роз’ясненнях рекомендує для отримання правильного значення гр. 10 наводити необхідну для цього кількість знаків після коми в гр. 6. Однак не завжди збільшення кількості знаків після коми в показнику кількості товарів допомагає добитися в гр. 10 ПН суми, що відповідає первинному документу.

Зазначимо, що в роз’ясненні в ЗІР (категорія 101.16) ДФС зазначає, що на сьогодні ПН, у яких кількість знаків після коми в гр. 7 більше двох, реєструються в ЄРПН, і допускає можливість указувати більше двох знаків після коми в ціні товару (послуги) для точного обчислення суми ПДВ відповідно до первинного документа

Графи 7–10. У них здійснюється коригування:

– кількості (графи 7, 8). Ці графи заповнюються в РК із причинами коригування «102»–«104, «203», «301»–«304»;

– ціни (графи 9, 10). Ці графи заповнюються в РК із причиною коригування «101».

Слід пам’ятати! У РК одночасно може бути зазначено декілька різних причин коригування (наприклад, зміна кількості одного товару, повернення іншого товару, перегляд ціни на третій товар) (п. 4.5 Листа № 36942).

Також в одному РК кожної наступної групи коригування присвоюється окремий наступний порядковий номер, у т. ч. й коли причини коригування збігаються, але коригуються різні рядки ПН

12

Графи 8, 9 ПН, графи 11, 12 РК. Тут слід указати:

– код ставки ПДВ (гр. 8 ПН, гр. 11 РК) для операції постачання товарів (послуг) (пп. 6 п. 16 Порядку № 1307). Код ставки в програмному забезпеченні, у якому заповнюються ПН/РК, вибирається з довідника;

– код пільги (гр. 9 ПН, гр. 12 РК) – якщо постачання товарів (послуг) звільняється від обкладення ПДВ. Код указується згідно з Довідником пільг, який доводиться щокварталу листами ДФС. У програмному забезпеченні (наприклад, в M.E.Doc) коди пільг вибираються з довідника програми. Якщо на дату здійснення операції за нею відсутній код пільги, тоді в цих графах указується умовний код «99999999», а в спеціально відведеному під розділом Б полі наводиться відповідна норма ПК та/або міжнародного договору, якими передбачається звільнення операції від обкладення ПДВ

13

Графа 10 ПН, гр. 11 РК. У них відображається обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ.

Зазначимо, що показник гр. 10 ПН – це добуток граф 6 і 7. Слід пам’ятати, що згідно з роз’ясненнями ДФС (ІПК ДФС від 14.09.18 р. № 4044/6/99-99-15-03-02-15/ІПК; ЗІР, категорія 101.16) показник гр. 10 ПН повинен відповідати показнику первинного документа, яким оформлена операція постачання

14

Графа 11 ПН, гр. 14 РК. У цих графах наводиться сума ПДВ. Тобто вони заповнюються, якщо операція постачання обкладається ПДВ за ставками 20 % і 7 %. Відповідно, якщо операція обкладається за ставкою 0 % або звільнена від обкладення ПДВ, ці графи не заповнюються.

Показник гр. 11 (14) розраховується як добуток показників гр. 10 (13) і ставки ПДВ. Показник указується в гривнях із копійками, але допускається й шість знаків після коми