№ п/п

Застосування
РРО/ПРРО або РК

Пояснення

1

2

3

1

Коли застосовують РРО/ПРРО

При проведенні розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг, за винятком випадків, зазначених у рядках 2 та 3 цієї таблиці.

Якщо підприємець не проводить розрахункові операції у зазначеній сфері, тоді й застосовувати РРО/ПРРО або РК йому не треба.

Увага! Багато підприємців орієнтуються не на факт проведення саме розрахункової операції, а на форму розрахунків (готівкову чи безготівкову). І багато хто помилково вважає, що коли оплата зайшла на поточний рахунок, то і застосовувати РРО/ПРРО або РК їм не потрібно. При цьому не враховують, що розрахункова операція – це приймання від покупців платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг). Докладніше див. у «Довідник із РРО», «Застосування РРО/ПРРО в інтернет-торгівлі»)

2

Коли не застосовують РРО/ПРРО
або РК

Коли підприємець проводить розрахункові операції, але його діяльність потрапляє під пільги зі ст. 9 Закону № 265.

Наприклад, підприємець надає послуги, за які клієнт розраховується за допомогою систем дистанційного обслуговування. Тоді він може скористатися пільгою з п. 14 ст. 9 Закону № 265. Докладніше про застосування цієї пільги див. у «Застосування РРО/ПРРО в інтернет-торгівлі»)

3

Коли не застосовують РРО/ПРРО, але застосовують РК

Коли підприємець проводить розрахункові операції, але умови його діяльності відповідають вимогам постанови КМУ від 23.09.2000 № 1336 (ст. 10 Закону № 265). Цією ж постановою затверджено Перелік окремих форм та умов ведення діяльності, які дозволяють СГ при розрахунках із покупцями оформляти РК і вести КОРО, не застосовуючи РРО/ПРРО (далі – Постанова № 1336, Перелік № 1336).

Увага! З 1 січня 2022 року до Постанови № 1336 і Переліку № 1336 унесено зміни постановою КМУ від 23.12.2021 № 1359.

Головне нововведення, що стосується роздрібних торговців. Згідно з п. 1 Переліку № 1336 підприємці – платники ЄП, які здійснюють роздрібну торгівлю товарами (крім підакцизних) на території села, можуть застосовувати РК*. До внесення змін дозволялося торгувати продовольчими товарами (крім підакцизних) скрізь. Як видно, розширене коло товарів, але обмежена територія застосування РК для цього виду діяльності

* Ця пільга не застосуються за наявності хоча б однієї з таких умов:
– така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, де також іде торгівля підакцизними товарами;
– такі підприємці здійснюють також і дистанційну торгівлю, у т. ч. через Інтернет;
– сільськими радами і радами об’єднаної територіальної громади прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села РРО/ПРРО для такої роздрібної торгівлі товарами.
Крім того, граничний розмір річного доходу становить 167 розмірів МЗП, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на один пункт продажу товарів. У 2022 році – 1 085 500 грн.