№ п/п

Вид доходу

Особливості визначення

Дата визнання

1

2

3

4

1

Дохід від продажу основних засобів
(далі – ОЗ)

(п. 292.2 ПК)

У єдинників-юросіб дохід від продажу ОЗ дорівнює сумі коштів, отриманій від покупця згідно з умовами договору.

У разі продажу ОЗ після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію дохід визначається як різниця між сумою, отриманою від продажу, і залишковою вартістю об’єкта, яка склалася на день продажу. Тобто величина доходу залежить від тривалості використання об’єкта ОЗ до моменту його продажу.

До доходу єдинника-фізособи не включаються кошти, отримані від продажу рухомого і нерухомого майна (пп. 1 п. 292.1 ПК). Цей дохід включається до його загального річного доходу як звичайної фізособи (не підприємця) для цілей обкладення ПДФО

Дата продажу об’єкта ОЗ

2

Безоплатно
отримані
товари (послуги)

(п. 292.3 ПК)

До доходу єдинника включається вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг)* з огляду на звичайні ціни (ЗІР, категорія 108.01.02). При цьому звичайна ціна визначається згідно з пп. 14.1.71 ПК.

До доходу єдинника-фізособи не включається вартість товарів (робіт, послуг), безоплатно отриманих за усною домовленістю. Їхня вартість включається до його загального річного доходу як звичайної фізособи (не підприємця) і обкладається ПДФО (ЗІР, категорія 107.01.03)

Дата підписання акта приймання-передачі безплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (п. 292.6 ПК)

3

Посередницький дохід

(п. 292.4 ПК)

Доходом єдинника у разі надання послуг (виконання робіт) у рамках договорів доручення, комісії, транспортного експедирування або агентського договору є сума винагороди

Дата отримання
винагороди

4

Дохід
в інвалюті

(п. 292.5 ПК)

Дохід, отриманий в інвалюті, перераховується в гривні за курсом НБУ на дату його отримання

Дата зарахування грошей на поточний рахунок в інвалюті

5

Поворотна
фіндопомога
(далі – ПФД)

(пп. 3 п. 292.11 ПК)

До доходу єдинника включається сума ПФД, яка не була повернена протягом 12 місяців з моменту її отримання.

Зверніть увагу! Якщо ПФД була отримана юрособою на загальній системі, а 12 місяців закінчилися після її переходу на ЄП, тоді сума такої допомоги не включається до доходу для цілей обкладення ЄП (ЗІР, категорія 108.01.02)

Дата, що настає за датою, на яку припадає строк закінчення 12 місяців з дня отримання ПФД

6

Дивіденди

(пп. 10 п. 292.11 ПК)

До доходу юрособи-єдинника включається сума дивідендів, отриманих від інших платників податків, якщо ця сума не оподатковувалася в порядку, визначеному ПК.

До доходу фізособи-єдинника не включаються пасивні доходи (у т. ч. дивіденди), оскільки вони включаються до його загального оподатковуваного доходу як фізособи – не підприємця і обкладаються ПДФО (пп. 1 п. 292.1 ПК)

Дата отримання дивідендів
(п. 292.6 ПК)

7

Дохід
від реалізації
товарів (послуг)

(п. 292.3 ПК)

До доходу юрособи-єдинника включається вартість реалізованих нею товарів (послуг), якщо передоплата за них була отримана на загальній системі оподаткування, тобто до переходу на ЄП

Дата відвантаження товарів (надання послуг) (п. 292.6 ПК)

* Увага! Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані єдиннику за письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, умовами яких не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) або їх повернення, а також товари, передані єдиннику на відповідальне зберігання і використані таким єдинником.