№ з/п

Призначення готівкових коштів

Строк зберігання готівки в касі понад ліміт (пункт Положення № 148)

1

2

3

1

Суми, отримані в банку для здійснення виплат, які відносяться до фонду оплати праці* (далі – ФОП), а також для виплати пенсій, стипендій, дивідендів (доходу)

Протягом 5 р. д., включаючи день отримання готівки в банку (п. 18)**

2

Для виплат, які відносяться до ФОП* і здійснюються за рахунок готівкової виручки

Протягом 3 р. д. із дня настання строків проведення цих виплат – у сумі, зазначеній у переданих у касу відомостях на виплату готівки (додаток 1 до Положення № 148) (п. 18)**

3

Суми, отримані в банку для здійснення виплат, зазначених у ряд. 1 цієї таблиці, працівникам віддалених відокремлених підрозділів підприємств залізничного транспорту та морських портів

Протягом 10 р. д., включаючи день отримання готівки в банку (п. 18)**

4

Суми готівки в день її надходження (крім сум, зазначених у рядках 1–3 цієї таблиці)

До здавання до обслуговуючих банків не пізніше наступного робочого дня банку або до видачі для використання підприємством згідно із законодавством (без попереднього здавання до банку та одночасного отримання з каси банку) наступного дня на потреби, пов’язані з діяльністю підприємства (п. 54)

5

Суми готівки, що надійшли в касу підприємства у вихідні та святкові дні (крім сум, зазначених у рядках 1–3 цієї таблиці)

До здавання до обслуговуючого банку наступного робочого дня банку та підприємства або видачі для використання підприємством згідно із законодавством (без попереднього здавання до банку та одночасного отримання з каси банку) наступного робочого дня на потреби, пов’язані з діяльністю підприємства (п. 54)

6

Залишок готівки за день, коли не було інкасації з вини банку

Для цього випадку в п. 49 Положення № 148 не зазначено конкретного строку. Сказано тільки, що за таких обставин сума залишку не є перевищенням ліміту каси. Ми вважаємо, що зберігати понадлімітну суму готівки можна до наступної інкасації

* Виплати, які відносяться до ФОП, наведено в розд. ІІ Інструкції, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5 (пп. 1 п. 3 Положення № 148).
** Суми готівки, отримані в банку та не використані за призначенням протягом установлених строків, повертаються підприємством до банку не пізніше наступного робочого дня банку або можуть залишатися в його касі (у межах установленого ліміту).