п/п

Податок на прибуток

ЄП (третя група платників)

Перша подія

Наявність
оподатковуваного доходу

Друга подія

Наявність
оподатковуваного доходу

1

2

3

4

5

Реалізація товарів (робіт, послуг)

1

Отримання передоплати

Немає доходу

Відвантаження товарів (робіт, послуг)

Є дохід

Сума передоплати (авансу), отримана продавцем, не включається до його доходу і не обкладається податком на прибуток (пп. 134.1.1 ПК, п. 6.3 НП(С)БО 15)

До доходу юрособи-єдинника включається вартість реалізованих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг), передоплата (аванс) за які була отримана на загальній системі оподаткування (абзац четвертий п. 292.3 ПК). При цьому датою виникнення доходу буде дата відвантаження товарів (абзац другий п. 292.6 ПК)

2

Відвантаження товарів (робіт, послуг)

Є дохід і
одночасно витрати

Отримання оплати від покупця

Немає доходу

Вартість відвантажених товарів включається до доходу продавця для цілей обкладення податком на прибуток (пп. 134.1.1 ПК; п. 5, 8 НП(С)БО 15)

Не включаються до доходу єдинника суми, які надійшли як плата за товари (роботи, послуги), реалізовані в періоді сплати інших податків і зборів (за умови, що вартість реалізованих товарів (робіт, послуг) була включена до доходу для обчислення податку на прибуток) (пп. 6 п. 292.11 ПК)

Придбання товарів (робіт, послуг) /перерахування передоплати

3

Оприбуткування товару (робіт, послуг)

Немає доходу,
немає витрат

Оплата і реалізація придбаних товарів (робіт, послуг)

Дохід від виручки
без витрат

Вартість придбаного товару включається до витрат тільки в періоді його реалізації (пп. 134.1.1 ПК, п. 7 НП(С)БО 16)

Як об’єкт для нарахування ЄП єдинника цікавить тільки отримана від реалізації товарів виручка. Витрати на придбання таких товарів (робіт, послуг), у т. ч. здійснені в період перебування на загальній системі, в обліку єдинника не відображаються

4

Перерахування передоплати за товари (роботи, послуги)

Немає витрат

Повернення грошей у зв’язку з розірванням договору

Немає доходу

Підприємство не має права відображати суму перерахованого авансу у складі витрат (пп. 134.1.1 ПК, п. 9.2 НП(С)БО 16)

Не включаються до доходу єдинника суми, які повертаються єдиннику – покупцеві товару (робіт, послуг) у зв’язку з розірванням договору або на підставі листа про повернення грошей (пп. 6 п. 292.11 ПК)

Поворотна фінансова допомога (далі – ПФД)

5

Отримання ПФД

Немає доходу

Закінчення 12 к. міс. з дня отримання ПФД на момент переходу на сплату ЄП

Немає доходу

У підприємства виникає кредиторська заборгованість, яка не бере участі у визначенні фінрезультату й об’єкта обкладення податком на прибуток

Дохід виникає у єдинника на дату отримання грошей. Проте ПФД була отримана платником, коли він ще не був єдинником, тому оподатковувати її суму за правилами пп. 3 п. 292.11 ПК не потрібно (ЗІР, категорія 108.01.02)*

* У податківців може бути й інша думка. Наприклад, в ІПК ДФС від 28.08.2019 № 4081/6/99-99-12-02-03-15/ІПК зроблено такий висновок: той факт, що ПФД була отримана в період перебування платника на загальній системі оподаткування, не змінює порядку застосування норм ПК у частині визначення доходу платника ЄП. Тобто незалежно від податкового статусу платника в період отримання ПФД після переходу такого платника на сплату ЄП оподаткування ПФД має здійснюватися за правилами пп. 3 п. 292.11 ПК.