№ п/п

Умова

Пояснення

1

2

3

1

Сфера
діяльності

Дія Закону № 265 поширюється на сферу торгівлі, громадського харчування і послуг (ст. 3). Що стосується виробництва продукції, то в цій сфері однозначного звільнення від застосування РРО немає. Таким суб’єктам надано пільги за п. 1 ст. 9 Закону № 265, але при порушенні умов пільгування їм все одно доведеться застосовувати РРО/ПРРО або РК

2

Статус СГ

Статус СГ мають юрособи, державні, комунальні та інші підприємства, а також фізособи-підприємці (ст. 55 Господарського кодексу). Підприємці-єдинники в питаннях застосування РРО керуються спеціальним п. 296.10 та п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПК (п. 6 ст. 9 Закону № 265).

Фізособи, які ведуть незалежну професійну діяльність (адвокати, нотаріуси, аудитори та ін.), не зобов’язані застосовувати РРО. Згідно з роз’ясненням податківців, у ст. 178 ПК для цих осіб не встановлено такий обов’язок (ЗІР, категорія 109.03)

3

Проведення розрахункової операції

Розрахунковою операцією є (ст. 2 Закону № 265):

– приймання від покупців готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), а також повернення коштів за повернений покупцем товар (не надану йому послугу);

– у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа про оплату в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або розрахункових документів про перерахування грошей у банк покупця при поверненні товару (відмові від послуги).

Зверніть увагу! У разі безготівкових розрахунків із використанням платіжних карток РРО/ПРРО застосовується, коли розрахунки здійснюються не тільки в місці фактичного передання товару (послуги) покупцеві, але й через інтернет (п. 2 ст. 3 Закону № 265)