№ з/п

Категорія платника податків

Що потрібно зробити

1

2

3

1

Підприємець на єдиному податку

(далі – ЄП)

Звітність. Останнім податковим (звітним) періодом є період, у якому податковий орган отримав від держреєстратора повідомлення про реєстрацію припинення підприємницької діяльності (п. 294.6 ПК). Строк подання звітності – 40 к. д. після закінчення звітного (податкового) кварталу (пп. 49.18.2 ПК).

Подається Податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 19.06.15 р. № 578, з урахуванням унесених до неї змін наказом Мінфіну від 09.12.20 р. № 752.

Підприємці, які є платниками ЄСВ, зобов’язані додати до декларації додаток 1, у якому навести відомості про суми нарахованого ЄСВ. Підприємці, звільнені від сплати ЄСВ, цей додаток не подають

Сплата ЄП. Сплатити податок потрібно за повний місяць, у якому відбулася реєстрація припинення підприємницької діяльності (п. 295.8 ПК). Сплатити податок повинні:

– єдинники першої, другої групи – до 20-го числа поточного місяця (місяця, у якому зареєстровано припинення) (п. 295.1 ПК);

– єдинники третьої групи – протягом 10 календарних днів (далі – к. д.) після закінчення строку для подання декларації за податковий (звітний) квартал (п. 295.3 ПК).

Сплата ЄСВ. Останнім періодом, за який необхідно нарахувати та сплатити ЄСВ, буде період із дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, у якому здійснена реєстрація припинення підприємницької діяльності включно (пп. 8 п. 2 розд. IV Інструкції, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.15 р. № 449, далі – Інструкція № 449). Сплатити ЄСВ потрібно протягом 10 к. д. після закінчення строку, установленого для подання звітності.

Наприклад, держреєстрацію припинення підприємницької діяльності проведено в серпні (будь-яким числом, від 1-го до 31-го), а попередній звітний період закінчився 30 червня. Отже, ЄСВ у такому випадку потрібно нарахувати та сплатити за липень і серпень

2

Підприємець на загальній системі оподаткування

Звітність. Остання звітність повинна бути подана за останній базовий податковий (звітний) період. Останнім базовим податковим (звітним) періодом є період із дня, що настає за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду, по останній день календарного місяця, у якому зареєстроване припинення підприємницької діяльності.

Наприклад, держреєстрацію припинення підприємницької діяльності проведено 22.07.21 р. Отже, останнім базовим податковим періодом буде період із 01.01.21 р. по 31.07.21 р. А подати декларацію потрібно в строки, установлені для місячного податкового періоду (тобто протягом 20 к. д. після закінчення звітного (податкового) місяця) – пп. 49.18.2, п. 177.11 ПК. У нашому прикладі – не пізніше 20 серпня 2021 року.

У декларації відображаються виключно доходи від підприємницької діяльності. Форму Податкової декларації про майновий стан і доходи затверджено наказом Мінфіну від 02.10.15 р. № 859 (у редакції наказу Мінфіну від 17.12.20 р. № 783).

Платники ЄСВ заповнюють також додаток ЄСВ-1 до декларації.

Сплата ПДФО. Сплатити ПДФО і військовий збір (далі – ВЗ) потрібно протягом 10 к. д. після подання декларації (п. 57.1 ПК; ЗІР, категорія 104.09).

Сплата ЄСВ. Останнім періодом, за який необхідно нарахувати та сплатити ЄСВ, буде період із дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, у якому здійснена реєстрація припинення підприємницької діяльності включно (пп. 8 п. 2 розд. IV Інструкці № 449).

Сплатити ЄСВ потрібно протягом 10 к. д. після закінчення строку для подання звітності

3

Платники ПДВ

Анулювання ПДВ-реєстрації. Подавати заяву про анулювання реєстрації платником ПДВ підприємцеві не потрібно, оскільки таке анулювання відбудеться автоматично на підставі відомостей про реєстрацію припинення підприємницької діяльності, отриманих податковим органом з ЄДР (п. 184.2 ПК і пп. 1 п. 5.5 Положення, затвердженого наказом Мінфіну від 14.11.14 р. № 1130).

Звітність. Декларація подається за останній податковий період у статусі платника ПДВ. Згідно з п. 184.6 ПК останній податковий період у цьому випадку починається з наступного дня після закінчення попереднього податкового періоду та закінчується днем анулювання ПДВ-реєстрації.

Сплата ПДВ. Якщо за результатами останнього податкового періоду в підприємця є податкові зобов’язання з ПДВ, він зобов’язаний їх погасити в строки, установлені ПК (п. 184.8 ПК)

4

Підприємці, що мають зареєстровані РРО

Підприємець, у якого є зареєстрований РРО, може зняти його з реєстрації, подавши до податкового органу за місцем реєстрації РРО відповідну заяву. Однак подається така заява в добровільному порядку.

Якщо ж підприємець цього не зробить, тоді податковий орган самостійно зніме РРО з реєстрації на підставі відомостей, отриманих з ЄДР про реєстрацію припинення підприємницької діяльності (п. 1, 2 гл. 4 розд. ІІ Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, які застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.16 р. № 547, далі – Порядок № 547).

Заява про скасування реєстрації РРО подається за формою № 4-РРО (додаток 4 до Порядку № 547), разом із заявою подається реєстраційне свідоцтво.

Реєстрацію РРО скасують протягом 5 к. д. із моменту подання заяви, а підприємцеві видадуть Довідку про скасування реєстрації за формою № 6 (додаток 6 до Порядку № 547).

При поданні заяви в ній потрібно вказати спосіб отримання цієї довідки!

5

Якщо в підприємця є об’єкти оподаткування, про які він повідомляв за формою № 20-ОПП

Якщо підприємець припиняє свою діяльність, то й об’єкти оподаткування, про які він інформував податковий орган, подавши форму № 20-ОПП (додаток 10 до Порядку № 1588), потрібно закрити. Для цього підприємець повинен подати до податкового органу форму № 20-ОПП з інформацією про закриття об’єктів оподаткування.

У гр. 2 цієї форми «Код ознаки надання інформації» потрібно вказати числовий код 6 – «Закриття об’єкта оподаткування»