Відмінна ознака

Облікова оцінка

Облікова політика

Визначення терміна

Попередня оцінка, яка використовується підприємством з метою розподілу витрат і доходів між відповідними звітними періодами (п. 3 НП(С)БО 6)

Сукупність принципів, методів і процедур, що використовуються підприємством для ведення бухгалтерського обліку, складання та подання фінансової звітності (ст. 1 Закону від 16.07.99 р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»)

Коли змінюють

Облікова оцінка може переглядатися, якщо змінюються обставини, на яких базувалася ця оцінка, або отримано додаткову інформацію (п. 6 НП(С)БО 6)

Облікова політика може змінюватися, лише якщо:

– змінюються статутні вимоги;

– змінюються вимоги органу, який затверджує НП(С)БО,

або

– якщо зміни забезпечать достовірне відображення подій чи операцій у фінансовій звітності підприємства (п. 9 НП(С)БО 6).

Не вважається зміною облікової політики встановлення облікової політики для (п. 10 П(С)БО 6):

– подій або операцій, які відрізняються за змістом від попередніх подій або операцій;

– подій або операцій, які не відбувалися раніше

Наслідки зміни

Перспективно. Наслідки зміни облікових оцінок слід включати до Звіту про фінансові результати в тому періоді, кому відбулася зміна, а також і в наступних періодах, якщо зміна впливає на ці періоди (п. 8 НП(С)БО 6).

Наслідки зміни в облікових оцінках слід включати до тієї самої статті Звіту про фінансові результати, яка раніше застосовувалась для відображення доходів або витрат, пов'язаних з об'єктом такої оцінки (п. 7 НП(С)БО 6)

Ретроспективно. Облікова політика застосовується щодо подій та операцій з моменту їх виникнення (п. 11 НП(С)БО 6).

Вплив зміни облікової політики на події та операції минулих періодів відображається у звітності шляхом:

– коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року;

– повторного надання порівняльної інформації щодо попередніх звітних періодів.

Виняток: облікова політика може відображатися перспективно ( тобто без перерахунку за попередні звітні періоди), лише якщо суму коригування нерозподіленого прибутку на початок звітного року неможливо визначити достовірно (п. 13 НП(С)БО 6)

Відображення в примітках*

Підприємству слід розкривати зміст і суму змін в облікових оцінках, які мають суттєвий вплив на поточний період або, як очікується, суттєво будуть впливати на майбутні періоди (п. 21 НП(С)БО 6)

У разі зміни в обліковій політиці підприємству слід розкривати (п. 22 НП(С)БО 6):– причини та суть зміни;– суму коригування нерозподіленого прибутку на початок звітного року або обґрунтування неможливості її достовірного визначення;– факт повторного подання порівнянної інформації у фінансових звітах або недоцільність її переобрахунку
* Актуально лише для тих підприємств, що звітують за «повним» комплектом. Мікро– та малі, які працюють за НП(С)БО 25, Примітки не складають (ф. № 5 складається підприємствами, які зобов’язані оприлюднювати фінзвітність, наказ Мінфіну від 29.11.2000 р. № 302).