Рядок

Найменування показника

Код
рядка

І. Нарахування доходу та єдиного внеску за найманих працівників
у розрізі місяців звітного кварталу

1

Загальна сума нарахованого доходу, усього (р. 1.1 + р. 1.2 +р. 1.3 + р. 1.4 + р. 1.5)

У цьому рядку і службових до нього (1.1–1.5) показуються суми нарахованої зарплати, винагород за ЦПД, лікарняних (за рахунок коштів роботодавця і ФСС), допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами без обмеження максимальною величиною, на яку нараховується ЄСВ. Виплати, які не обкладаються ЄСВ (наприклад, суми вихідної допомоги, разової матеріальної допомоги тощо), навіть якщо вони були відображені в бухобліку за кредитом субрахунка 661, до цього рядка (та й до розрахунку) не потрапляють

2

Сума нарахованого доходу у межах максимальної величини, на яку нараховується єдиний внесок, усього (р. 2.1 + р. 2.2 + р. 2.3 + р. 2.4 + р. 2.5)

Тут зазначаються виплати в межах максимальної величини, на які нараховується ЄСВ. Нагадаємо, що максимальна величина бази нарахування ЄСВ дорівнює 15 МЗП (п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону № 2464). У 2021 році ця сума становить: з 01.01.21 р. по 30.11.21 р. – 90 000 грн, з 01.12.21 р. – 97 500 грн

2.5

додаткова база нарахування єдиного внеску (22 %)

Якщо місячний дохід працівника виявився меншим від МЗП, то в цьому рядку зазначають різницю між фактично нарахованим працівникові доходом і МЗП

3

Нараховано єдиного внеску, усього (р. 3.1 + р. 3.2 + р. 3.3 + р. 3.4 + р. 3.5 + р. 3.6)

Тут показують суму ЄСВ, нарахованого різними категоріями страхувальників. Звичайні роботодавці заповнюють ряд. 3.1. Тут же зазначають ЄСВ, нарахований на додаткову базу у вигляді різниці між фактичною сумою доходу працівника і МЗП (ряд. 3.5)

4

Донараховано та/або доутримано єдиного внеску у зв’язку з виправленням помилок, допущених у попередніх звітних періодах, та/або у зв’язку з уточненням, проведеним поза межами звітного періоду, усього (р. 4.1 + р. 4.2 + р. 4.3)

Рядок заповнюється, коли платник самостійно виявив, що в минулих звітних періодах:

– занизив (не нарахував, не відобразив у звітності) ЄСВ за виплатами, нарахованими (виплаченими) у минулих періодах;

– нарахував ЄСВ на дохід, який менше від МЗП;

– занизив клас професійного ризику виробництва за період до 1 січня 2016 року;

– занизив суми утриманого ЄСВ у попередніх звітних періодах (за період до 1 січня 2016 року)

5

Сума пені, яка нарахована платником єдиного внеску самостійно відповідно до частини другої статті 25 Закону Україні «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», що підлягає сплаті за звітний квартал, усього (гр. 1 + гр. 2 + гр. 3 рядка 5.1)

Відображається самостійно обчислена платником ЄСВ сума пені з розрахунку 0,1 % зазначених у гр. 4 сум, розрахованих починаючи з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, по день його фактичної сплати (перерахування) включно, за звітний квартал

6

Сума, на яку зменшено суму нарахувань та/або утримань з єдиного внеску у зв’язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх звітних періодах, та/або у зв’язку з уточненням, проведеним поза межами звітного періоду, усього (р. 6.1 + р. 6.2 + р. 6.3)

Рядок заповнюється, коли платник самостійно виявив, що в минулих звітних періодах завищив суму нарахованого ЄСВ. Наприклад, коли ЄСВ був нарахований (утриманий):

– виходячи з МЗП, хоча у цьому не було необхідності;

– на виплати, які не є базою обкладення внеском;

– у разі завищення класу професійного ризику виробництва за період до 1 січня 2016 року;

– у разі зайвих утримань ЄСВ (за період до 1 січня 2016 року)