№ з/п

Істотна умова

Характеристика

1

2

3

1

Предмет договору

Предметом договору позики можуть виступати як кошти, так і предмети, визначені родовими ознаками. До речей із родовими ознаками відносяться речі, у яких є ознаки, властиві всім речам того самого роду, і які виміряються кількістю, вагою та мірою (ч. 2 ст. 184 ЦК). Інакше кажучи, річ, визначена родовими ознаками, є замінною (наприклад, зерно). Предметом договору позики не можуть бути речі (майно), які мають індивідуально визначені ознаки, властиві тільки їм, та які дозволяють легко ідентифікувати такі речі (наприклад, будинок має конкретну адреса) і не є замінними (на відміну від зерна)

2

Ціна договору

Норми ЦК не обмежують розмір позики, надаваної за договором. Позикодавець має право на отримання від позичальника процентів від суми позики, якщо договором або законом не встановлено інше (ст. 1048 ЦК). Це означає, що якщо сторони не вкажуть, що договір позики є безпроцентним, то автоматично вважається, що позикодавець має право на отримання процентів. Розмір процентів у такому випадку визначається на рівні облікової ставки НБУ. Інформацію про розмір облікової ставки НБУ можна знайти на сайті Нацбанку. Але якщо позикодавцем виступає нефінансова установа, не радимо укладати договір процентної позики (див. нижче).

Увага! Щоб договір позики вважався безпроцентним, на це слід указати в договорі, інакше він буде вважатися процентним.

Грошові зобов’язання за договором позики повинні бути виражені в гривнях

3

Строк дії

З юридичної точки зору, договір позики можна укласти на будь-який строк: законодавство в даному випадку не обмежує сторони. Тому позичальник повинен повернути позикодавцеві отриману позику в строк, передбачений договором (ст. 1049 ЦК). При цьому слід пам’ятати, що строк договору може вплинути на порядок бухобліку операцій за таким договором і правила їх оподаткування.

Якщо договором не встановлено строк повернення позики або цей строк визначено моментом пред’явлення вимоги, позика має бути повернута позичальником протягом 30 днів із дня пред’явлення позикодавцем вимоги про це (якщо інше не встановлено договором)