№ з/п

Ситуація та суть запитання

Роз’яснення

Джерело

1

2

3

4

1

ПН була оформлена на дату отримання передоплати (авансу), але на дату відвантаження товарів їх номенклатура змінилася. Тому до ПН був складений РК, реєстрація якого була зупинена.

Запитання:

Чи потрібно покупцю в цьому випадку коригувати податковий кредит, якщо вартість товарів не змінилася?

Чи залежить коригування податкового кредиту від того, вживалися постачальником заходи для розблокування РК чи ні?

Зміна номенклатури раніше оплачених товарів може:

– як привести до зміни суми компенсації вартості таких товарів – якщо в результаті зміни номенклатури змінюється ціна та/або кількість товарів. У цьому випадку результат коригування може бути додатний (вартість товару збільшилася) або від’ємний (вартість товару зменшилася). Тобто в цих випадках податковий кредит покупця коригується (збільшується або зменшується);

– так і не привести до зміни суми компенсації вартості таких товарів – якщо кількість і ціна одиниці товару залишаються незмінними (наприклад, просто олівці сині змінюються на олівці червоні). У цьому випадку для зміни номенклатури товарів оформляється РК, але результат коригування буде нульовим, отже, податковий кредит не коригується.

У нашій ситуації вартість товарів не змінилася. Тому податковий кредит покупця не підлягає коригуванню незважаючи на те, що РК був заблокований. Причому податковий кредит не коригується незалежно від того, вживалися платником ПДВ постачальником заходи щодо розблокування РК чи ні

ЗІР, категорія 101.13

2

Підприємство є дилером імпортера комерційної техніки. Імпортер дає шаблони документів, згідно з якими підприємство веде документообіг. У цих шаблонах для зазначення одиниці виміру послуг, надаваних підприємством, імпортер запропонував використовувати назву іноземною мовою: «Work Unit»

Запитання. Чи має право отримувач таких послуг на податковий кредит, якщо в ПН буде вказана така одиниця виміру?

Підставою для оформлення ПН є первинний документ, що підтверджує факт постачання (п. 44.1 ПК). У нашому випадку в первинному документі одиниці виміри зазначені англійською мовою. Як роз’яснює податкова, якщо гр. 4 ПН («Одиниця виміру») заповнена іноземною мовою через неможливий переклад з іноземної мови та це не заважає ідентифікувати постачання (зміст операції, період, сторони та сума ПДВ), отримувач послуг має право включити до податкового кредиту суму ПДВ із цієї ПН.

На замітку! До речі, одиниця виміру не є обов’язковим реквізитом ПН згідно з п. 201.1 ПК

ІПК ДПС
від 10.11.20 р.
№ 4638/ІПК/99-00-05-06-02-06

3

Оплачений товар був відвантажений покупцеві, але після цього сторони уклали додаткову угоду до договору, збільшивши ціну товару. Покупець перерахував доплату за товар.

Запитання. На яку дату слід оформити РК: на дату укладення додугоди чи на дату перерахування доплати за товар?

Саме по собі підписання додугоди не є підставою для оформлення РК у розумінні ст. 192 ПК, оскільки воно не приводить до зміни суми компенсації вартості товарів (послуг). Та й сторони можуть потім передумати змінювати первісні умови договору.

Тому підставою для оформлення РК у цій ситуації є факт перерахування доплати покупцем. Тобто РК слід оформити на дату перерахування доплати

ІПК ДПС
від 10.11.20 р.
№ 4633/ІПК/
08-01-04-06-15

4

Постачальник складає ПН, у яких за рахунок арифметичних округлень обсяг постачання та сума ПДВ відрізняються (на одну-дві копійки) від цих самих показників у видатковій накладній.

Запитання. Чи має право покупець на податковий кредит у цій ситуації?

Так, має. Як роз’яснює податкова, розбіжність (на 1, 2 копійки) між обсягом постачання та сумою ПДВ, зазначеними у видатковій накладній, і такими ж показниками в ПН, що виникла за рахунок арифметичних округлень, не може бути єдиною причиною для невизнання податкового кредиту. Тому на підставі такої ПН покупець має повне право включити суму ПДВ до складу податкового кредиту

ІПК ДПС
від 10.11.20 р.
№ 4639/ІПК/99-
00-05-06-02-06