з/п

Зміст операції

Первинні
документи

№ МО*

Бухгалтерський облік

Дт

Кт

Сума

1

2

3

4

5

6

7

Списання зіпсованих продуктів у межах норми природного убутку

1

Списано зіпсовані продукти харчування за результатами проведеної інвентаризації

Акт списання
(типова форма № З-2)**

13

8013

1511

560

8113

350

2

Наприкінці звітного періоду закрито рахунок витрат

Бухгалтерська довідка***

17

5511

8013

560

8113

350

* МО – меморіальний ордер, форма затверджена наказом Мінфіну від 08.09.17 р. № 755.
** Затверджена Наказом № 130.
*** Форма затверджена наказом Мінфіну від 13.09.16 р. № 818.

Списання зіпсованих продуктів понад норми природного убутку

1

Списано зіпсовані продукти харчування

Акт списання

13

8013

2313

790

2

Відображено вартість списаних через псування продуктів на позабалансовому рахунку до встановлення винних осіб

Бухгалтерьска
довідка

16

073

790

3

Наприкінці звітного періоду закрито рахунок витрат

17

5511

8013

790

Повернення раніше придбаних продуктів харчування постачальнику

Перший варіант

1

Повернуто постачальнику раніше отримані продукти харчування

Акт приймання-передачі
(типова форма № З-1)*

13

6211

1511

8 750

2

Отримано на реєстраційний рахунок кошти від постачальника за продукти, що були повернуті

Виписка з
реєстраційного рахунка

2

2313

6211

8 750

Другий варіант

3

Повернуто продукти харчування постачальнику на умовах віднесення їх вартості на рахунок передоплати майбутніх поставок

Акт приймання-передачі
(типова форма № З-1)

4, 13

2117

1511

8 750

* Затверджена Наказом № 130.

Реалізація

1

Прийнято та погоджено з головним розпорядником бюджетних коштів рішення про реалізацію продуктів харчування

Розпорядження
(рішення, наказ)

13

1815

1511

4 500

2

Нараховано дохід від реалізації продуктів харчування

Договір купівлі-продажу,
накладна (вимога)
(типова форма № З-3)*

4, 14

2117

7211

4500

3

Передано продукти харчування покупцям

4, 13

8411

1815

4 500

4

Отримано кошти за реалізовані продукти харчування

Виписка з
реєстраційного рахунка

3

2313

2117

4 500

5

Наприкінці звітного періоду закрито рахунки:

– доходів

Бухгалтерська
довідка


17


7211


5511


4 500

– витрат

5511

8411

4 500

Безплатна передача

1

Отримано дозвіл на передачу продуктів харчування іншій установі

Акт приймання-передачі
(типова форма № З-1)

13

8511

1511

4 500

2

Наприкінці звітного періоду закрито рахунок витрат

Бухгалтерська довідка

17

5511

8511

4 500

* Затверджена Наказом № 130.