Вид
транспорту

Як оформляється повернення квитків

1

2

Залізничний

Якщо квиток придбавався через пункт продажу (касу вокзалу), то при його поверненні касир оформляє допоміжний документ із зазначенням поверненої суми (п. 21.2 Порядку оформлення розрахункових і звітних документів при здійсненні продажу проїзних і перевізних документів на залізничному транспорті, затвердженого наказом Мінінфраструктури і Міндоходів від 30.05.13 р. № 331/137, далі – Порядок № 331/137). На вимогу пасажира касир повинен надати йому один примірник допоміжного документа.

Якщо був придбаний електронний квиток, тоді при його поверненні формується електронний документ на повернення (п. 21.4 Порядку № 331/137).

Увага! Документ на повернення треба роздрукувати на паперовому носії. Така роздруківка вважається розрахунковим документом (п. 5.6 Порядку № 331/137)

Автомобільний

Якщо квиток здається в касу автостанції, оформляється фіскальний чек видачі коштів (форма № ФКЧ-2). Так само працівник може надати й інші документи на повернення або лист (акт, довідку) про повернення проїзного документа, складені компанією-продавцем.

Якщо це електронний квиток, тоді при його поверненні формується електронний документ на повернення (його слід роздрукувати!).

Порядок повернення невикористаних квитків на проїзд автомобільним транспортом регулюють Правила, затверджені постановою КМУ від 18.02.97 р. № 176

Авіа

Компанія-продавець оформляє лист (акт, довідку) про повернення авіаквитка. У цьому документі мають бути зазначені: прізвище та ініціали працівника, вартість перельоту, сума повернених коштів, сума комісійних та/або інших зборів за повернення частково використаного квитка (п. 12 розд. II, п. 11 розд. III Інструкції № 59).

Завважимо, що Правилами повітряних перевезень та обслуговування пасажирів і багажу, затвердженими наказом Державіаслужби від 26.11.18 р. № 1239, форма документа на повернення авіаквитків не встановлена. Зазначено тільки, що гроші авіаперевізник повертає в день повернення квитків у касу (у день надходження від пасажира інформації про бажання отримати гроші за невикористаний електронний авіаквиток), але в будь-якому випадку не пізніше ніж протягом 7 днів (п. 1, 4 розд. XVIII Правил, затверджених наказом Державіаслужби від 26.11.18 р. № 1239)