Умова

Пояснення

Норма
Закону
№ 265

1

2

3

Суб’єкт, на якого поширюється дія закону

РРО повинні застосовувати тільки суб’єкти господарювання (далі – СГ), їхні господарські одиниці та представники (уповноважені особи), які проводять розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі. До СГ відносяться юрособи, що провадять господарську діяльність (комерційну або некомерційну), і фізособи-підприємці (ст. 55 Господарського кодексу, далі – ГК).

Юрособи на загальній і спрощеній системі оподаткування (у т. ч. фермерські господарства) застосовують РРО в загальному порядку.

Що стосується фізосіб-підприємців, то:

– загальносистемники застосовують РРО в загальному порядку;

– єдинники мають пільги, передбачені пп. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПК

Преамбула,
ст. 2, 3

Сфера
застосування

РРО застосовується у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Однак на практиці, з урахуванням думки ДПС, РРО використовують усі СГ, що реалізують будь-які матеріальні цінності (включаючи залишки матеріалів і т. п.), що надають послуги з оплатою готівкою або в безготівковій формі, у т. ч. із застосуванням електронних платіжних засобів (далі – ЕПЗ) і т. п.

Вид операцій
і форма
розрахунків

Проведення розрахункових операцій* у готівковій і безготівковій формі, у т. ч. із застосуванням ЕПЗ і т. п.

Розрахунковою є операція:

– із приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів і т. п. у місці реалізації товарів (послуг), видання готівки за повернутий покупцем товар (ненадану послугу);

– оформлення відповідного розрахункового документа про оплату в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця, а при поверненні товару (відмови від послуги) – оформлення розрахункових документів із перерахування коштів до банку покупця (у випадку застосування банківської платіжної картки)

* Якщо СГ не проводить розрахункових операцій, то навіть при виконанні інших умов РРО/ПРРО або РК не застосовуються. Наприклад, при отриманні фінансової допомоги, дивідендів, внесків до статутного капіталу.